U RS-u iz godine u godinu raste broj vozača koji zbog prekršaja moraju na ponovna predavanja o posljedicama nepoštivanja ili nepoznavanja prometnih propisa.

Prema podacima MUP-a RS-a, u 2016. prijave za ovo predavanje dostavila su 82 vozača. S druge strane, lani je dostavljeno 148, a u razdoblju od 1. siječnja do 22. studenog ove godine 255 prijava. To, praktički, znači da je za samo godinu dana broj vozača koji su morali na predavanje o posljedicama nepoštivanja prometnih propisa porastao za više od 70%, doznaje Srpskainfo.

Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama BiH propisano je određivanje kaznenih bodova, a vozaču koji je kažnjen prekršajnim nalogom, odnosno sudskim rješenjem, odredit će se jedan ili dva kaznena boda. Neki od prekršaja su prevoženje djeteta mlađeg od 12 godina na prednjem sjedištu, vožnja u pripitom stanju s koncentracijom alkohola većom 0,3 promila, vožnja brzinom većom od 20 km na sat od dopuštene. Tu je i upravljanje vozilom prije stjecanja vozačke dozvole, vožnja dok traje izrečena zabrana upravljanja vozilom, vožnja neregistriranoga auta, korištenje mobitela, prekršaji koji su uzrok prometnih nesreća i sl.

U Agenciji za sigurnost prometa RS-a kažu da povećan broj vozača koji moraju na predavanja potvrđuje i da policija provodi sve više kontrola. A da vozači sve manje poštuju propise, potvrđuje i podatak da je za devet mjeseci ove godine u prometnim nesrećama u RS-u poginulo 20% više ljudi, nego u istom razdoblju lani. U ovom razdoblju poginulo je 40 vozača, 19 pješaka i 15 motociklista.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok