Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nazvao je u utorak državu kojoj je na čelu "eksperimentom" dodajući kako ona opstaje samo zahvaljujući međunarodnoj intervenciji.

"Ovo je eksperiment kojeg je uredio međunarodni protektor", kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci tijekom jedne od ceremonija koje vlasti Republike Srpske organiziraju u povodu 9. siječnja, kojega obilježavaju kao "dan republike".

Dodik je tim povodom u utorak sudjelovao u polaganu vijenaca na spomen-obilježja poginulim pripadnicima vojske bosanskih Srba, a potvrdio je kako će sudjelovati i u središnjoj proslavi najavljenoj za srijedu, kada će u središtu Banje Luke ponovo biti upriličena parada u čast praznika kojega je Ustavni sud BiH još 2015. godine proglasio neustavnim.

Glavninu sudionika parade činit će policajci RS, a Dodik je kazao kako ovoga puta nije tražio da u tome sudjeluju i pripadnici oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda, kako je to zahtijevao prošle godine, za što tada nije dobio dopuštenje.

Pravorijekom Ustavnog suda stavljene su izvan snage odredbe zakona o praznicima RS koje su se odnosile na obilježavanje 9. siječnja, jer je utvrđeno kako obilježavanje tog datuma vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka koji žive u RS-u.

U Republici Srpskoj 9. siječnja obilježavaju u znak sjećanja na odluku koju su tog datuma 1992. godine donijeli neki od srpskih zastupnika u tadašnjoj Skupštini SR BiH.

Oni su tada, kao članovi tijela kojega su nazvali "skupština srpskog naroda", donijeli protuustavnu odluku o uspostavi "republike srpskog naroda u BiH", a cilj im je bio spriječiti proglašenje neovisnosti BiH od dotadašnje SFRJ, koja se već raspala osamostajenjem Hrvatske i Slovenije. Sve je to predstavljalo uvod u ratu BiH, koji će uslijediti nekoliko mjeseci kasnije i biti obilježen masovnim progonima nesrpskog stanovništva s teritorija koji je danas u sastavu RS.

Umjesto provedbe odluke Ustavnog suda BiH o zabrani obilježavanja, vlasti RS 2016. godine raspisale su referendum o tome hoće li se sudski pravorijek poštovati, a na temelju tog izjašnjavanja donijeli su novi zakon o "danu RS" koji im sada služi kao pravna osnova za nastavak obilježavanja neustavnog praznika.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Narodne skupštine RS podnio je zatjev Ustavnom sudu i za ocjenu ovog zakona, no odluka o tome još nije donesena.

Unatoč činjenici da je 9. siječnja neustavni praznik, svi zaposleni u tijelima vlasti BiH koji imaju prebivalište u RS-u taj dan mogu iskoristiti kao neradni i za to dobiti odgovarajuću naknadu. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok