Transparency International u BiH predstavio je rezultate indeksa percepcije korupcije (CPI) za 2018. kojim svake godine TI rangira zemlje diljem svijeta u odnosu na percipiranu razinu korupcije u javnom sektoru.

BiH je ove godine ponovno dobila ocjenu 38, na ljestvici od 0 do 100, gdje 0 predstavlja najvišu razinu percipirane korupcije, dok 100 predstavlja najnižu razinu korupcije, i nalazi se na 89. mjestu od ukupno 180 zemalja uključenih u istraživanje.

BiH poziciju na listi CPI-ja dijeli s Indonezijom, Šri Lankom i Svazijem. Uspoređujući rezultate u posljednjih sedam godina, gdje se ocjene kreću od 42 za 2012. i 2013., do 38 za 2017. i 2018., vidljivo je da BiH ne samo da nije napravila nikakav napredak, već bilježi nazadak, naveli su iz TI-ja.

Negativne trendove, osim Makedonije, koja je zabilježila pomak s ocjene 35 na 37, bilježe i ostale zemlje zapadnog Balkana, te su i Srbija, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Hrvatska u odnosu na prethodnu godinu zabilježile nazadak. Najbolju poziciju u regiji i dalje drži Hrvatska, a najveći nazadak zabilježila je Srbija.

Analiza rezultata CPI-ja i usporedba s ostalim istraživanjima pokazale su izravnu povezanost između razine korupcije i demokratičnosti. Razvijene demokracije tako imaju prosječan indeks oko 75, slabi demokratski sustavi imaju ocjene oko 49, dok hibridni režimi, koji pokazuju elemente autokratskih sustava, imaju indeks blizu 35, objasnili su iz TI-ja.

BiH je već, prema istraživanjima kao što je indeks demokracije, koji je uključen i u CPI, svrstana među hibridne režime, u kojima se redovito događaju izborne nepravilnosti, politički pritisci, visok stupanj korupcije...

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok