Uporaba kanabisa u medicinske svrhe koristi se u velikom broju zemalja svijeta.

Iako lijekovi na bazi kanabisa, a posebno ulja marihuane, još izazivaju kontroverze u medicini, BiH bi, uz strogu kontrolu, uskoro građanima oboljelim od teških malignih bolesti, epilepsije ili multiple skleroze mogla omogućiti liječenje ovim preparatima, piše Večernji list BiH. U javnosti još uvijek postoje otpori za uporabu kanabisa u medicinske svrhe. Prošle godine iz Agencije za lijekove BiH priopćili su da što prije treba riješiti ovo pitanje kako bi se teško oboljelim pacijentima olakšalo liječenje korištenjem preparata na bazi ove biljke, u skladu s dijagnozama i procjenom liječnika.

Prvo izmjena Zakona

Formirani su ekspertni timovi, a planirano je održavanje i javnih tribina. No, nužno je prvo izmijeniti Zakon o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, odnosno popisa. Propisi za uvođenje kanabisa u medicinske svrhe trebaju se objediniti, odnosno uskladiti prava i obveze pacijenata, zdravstvene struke i hijerarhijske odgovornosti. Iako je još prije skoro dvije i pol godine u BiH podržana inicijativa da se kanabis skine s popisa zabranjenih supstancija, do sada ništa nije urađeno. Stav stručnjaka u BiH je da klinička ispitivanja nisu dala definitivnu preporuku za primjenu ovih supstancija u liječenju malignih bolesti kod ljudi, odnosno da tek u budućnosti trebaju doprinijeti razjašnjenju medicinske primjene kanabisa. Oboljeli u BiH pitaju se na osnovi čega su onda kanabis i preparati ove biljke u medicinske svrhe legalizirani u zemljama okruženja. Ne kriju da ulje od kanabisa, čija doza za dva - tri mjeseca terapije košta oko 500 KM, nabavljaju sami svjesni da tako riskiraju zdravlje. Na nedavno održanoj javnoj tribini u Sarajevu o legaliziranju marihuane u medicinske svrhe rečeno je da će proći i 10-ak godina dok se ne riješi ovo pitanje. Prva instanca od mjerodavnih institucija, Ministarstvo civilnih poslova dalo je zeleno svjetlo da se ide u daljnji postupak legalizacije. Taj postupak trenutačno je na Ministarstvu sigurnosti koje treba tehnički omogućiti da se ono što je bilo u skupini strogo zabranjenih sredstava prebaci u skupinu također strogo zabranjenih, ali dopuštenih sredstava za medicinska ispitivanja i liječenje, smatraju u Komori magistara farmacije FBiH.

Za sad samo teorija

Medicinska uporaba marihuane u svijetu prisutna je za ublažavanje epilepsije, multiple skleroze, ateroskleroze, kroničnih bolova, migrene, reumatske bolesti, atipičnog dermatitisa, depresije... Kanabis se, između ostalog, koristi i kod oboljelih od glaukoma, za smanjenje očnoga tlaka, a kod oboljelih od AIDS-a za stimulaciju apetita. Legaliziran je u Španjolskoj, Njemačkoj, SAD-u, Belgiji, Kanadi...

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok