Državne, entitetske i županijske institucije napravile su novi Pravilnik o vozačkoj dozvoli kojim se propisuje oblik, izgled i sadržaj obrasca vozačke dozvole, postupak i način izdavanja vozačke dozvole, zamjena vozačke dozvole i strane vozačke dozvole, poništavanje vozačke dozvole te način vođenja evidencije o vozačkim dozvolama.

Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole ubuduće će se morati podnijeti u roku od tri mjeseca nakon položenog ispita za vozača, piše Radiosarajevo.

To je jedna od novosti u ovoj oblasti koje donosi novi Pravilnik o vozačkoj dozvoli, a koji je jučer stupio na snagu u BiH.

Sada je, naime, propisano da uvjerenje o položenom vozačkom ispitu, koje se prilaže uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, ne može biti starije od tri mjeseca.

Po dosadašnjem pravilniku u ovoj oblasti, koji je na snazi bio prethodnih 12 godina, nije bilo ovakvog roka važenja uvjerenja.

U BiH je dostupno sve više automobila s automatskim mjenjačem, pa je propisana i nova odredba u ovom pravilniku po kojoj onome tko se obučavao i vozački ispit polagao na vozilu s automatskim mjenjačem to se sada može i upisati u vozačku dozvolu.

“osobi koja je osposobljavanje i ispit za vozača obavljala na motornom vozilu s automatskim mjenjačem u rubrici ‘Napomena’ se unosi izraz ‘Automatski prijenos’ i upisuje kod ‘10.02.’”, navodi se u novom pravilniku koji je donijelo Ministarstvo prometa i veza BiH.

Novi pravilnik je, ističu iz ovog Ministarstva, donesen da bi se ova pravila usuglasila i s odredbama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH.

Važna je napomenuti da se ove promjene neće odraziti na cijenu vozačke dozvole, a nije se mijenjao ni izgled vozačke dozvole, koji je propisan prije pet godina.

Više o vozačkim dozvolama možete pročitati OVDJE

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH