Zbog širenja zaraze u regiji i BiH prati afrička kuga svinja, za koju ne postoji terapija ni cjepivo, pa se u slučaju pojave bolesti provode radikalne mjere uništavanja životinja na zaraženom području.

Iz Saveza udruge poljoprivrednih proizvođača RS-a već dulje vrijeme apeliraju na nadležne institucije da poduzmu sve nužne mjere da se zaštiti stočarstvo u RS-u i BiH. Međutim, tek sada se krenulo s nekim konkretnim koracima. Navodi Večernji.

Smanjenje rizika

Naime, u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dogovorili su preventivne mjere protiv bolesti za koju još ne postoji cjepivo. “Dogovorili smo da u idućim danima uradimo monitoring prisutnosti tog virusa u populaciji divljih svinja jer su upravo one najznačajniji vektori te bolesti. Dogovorili smo i mehanizme za podizanje svijesti kod proizvođača jer se rizik može dosta smanjiti provođenjem jednostavnih, higijenskih mjera na samoj farmi”, rekao je za ATV Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a. “Mi ćemo na osnovi naredbe vršiti odstrel do tri jedinke u lovačkim udrugama koje će točno biti navedene i lovci će točno znati kako postupati s divljači nakon odstrela te ćemo imati sve podatke kada je u pitanju monitoring”, kaže Savo Minić, predsjednik Lovačkoga saveza RS-a. Zbog bolesti za koju nema lijeka, uzgajivači su zabrinuti. “Davali smo prijedlog da se formira jedan fond za sigurnosne mjere, što bi išlo za cijepljenje do sada klasične svinjske kuge i da se intervenira u slučaju pojavljivanja”, kazao je za ATV Mišo Maljčić, predsjednik Udruge uzgajivača svinja RS-a. U Ministarstvu ponavljaju da oni već poduzimaju nužne mjere. Iako zaraženo meso nije opasno za ljude, trebalo bi ga izbjegavati. Zato su uzgajivači u RS-u prije dvije godine postigli dogovor da za domaće meso postoji deklaracija.

Prijeti cijeloj regiji

Bolest prijeti cijeloj BiH, ipak konkretni potezi napravljeni su samo u jednom njezinu dijelu. “Ured donosi upute o uvođenju zabrana uvoza određenih pošiljki iz regija ili država u kojima se bolest pojavila. S obzirom na to da se radi o bolesti koju, između ostalog, prenose divlje svinje, na čije kretanje administrativne granice nemaju utjecaja, kao i nad nedovoljno termički obrađenim proizvodima sa svinjskim mesom, afrička kuga svinja je bolest koja ne prijeti samo BiH nego cijeloj regiji”, kažu iz Ureda za veterinarstvo BiH. Do sada je zaraženo i ubijeno više od 800.000 svinja u svijetu, od kojih 90% u Europi. Situacija je kritična u Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. Srbija je već poduzela drastične mjere. Najveći problem predstavljaju divlje svinje zbog čega Danska podiže ogradu na granici prema Njemačkoj.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok