Kako bi Bosna i Hercegovina u potpunosti zatvorila granicu sa Srbijom, što je jedna od opcija koju zbog povećanog broja migranata razmatra Operativni stožer za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini, Granična policija BiH bi u svega nekoliko dana morala zaposliti više od tisuću novih policijskih službenika, piše Večernji list BiH.

Ako uzmemo u obzir koliko traje obuka za policijskog službenika, vidljivo je da je riječ o nemogućoj misiji te da je Bosna i Hercegovina u migrantsku krizu ušla potpuno nespremna. Naime, samo za pokrivanje granice dužine 600 kilometara trebalo bi više od 500 policijskih službenika, a Graničnoj policiji ih već za redovit rad (bez izvanrednog nadzora spomenute granice) nedostaje gotovo još toliko.

Nedostaje kadrova

“Prema procjeni Granične policije BiH, kako bi se pokrila identificirana mjesta prelaska granice na istoku Bosne i Hercegovine potrebno je dodatnih 510 službenika, a u slučaju pokrivanja i svih potencijalnih mjesta prelaska bilo bi potrebno mnogo više službenika”, naveli su iz Granične policije u informaciji koju je od njih zatražio spomenuti Operativni stožer, a koja je upućena dalje na Vijeće ministara BiH.

Iz ove policijske agencije naglašavaju kako Graničnoj policiji BiH trenutačno za obavljanje osnovnih poslova i zadaća, bez izvanrednih okolnosti i složenog stanja na granici, koje je evidentno od početka 2017. godine, nedostaju 442 policijska službenika. 
 “Granična policija BiH neće moći samostalno i s postojećim materijalno-tehničkim kapacitetima i brojem službenika riješiti složeno stanje na granici bez značajne podrške državnih i entitetskih tijela, osobito policijskih, kao i međunarodnih organizacija, što se posebno odnosi na financijsku podršku za nabavu sofisticirane specijalističke opreme za nadzor granice”, istaknuli su iz Granične policije Bosne i Hercegovine.

Operativni stožer

Podsjetimo, Operativni stožer za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini od Granične policije zatražio je spomenutu informaciju razmatrajući operativne podatke o broju migranata u Grčkoj i njihovu kretanju na balkanskoj ruti. Spomenuti podaci govore kako se više desetaka tisuća migranta kreće ovom rutom te da će većina njih pokušati ući u Bosnu i Hercegovinu.

Riječ je o podruti iz Crne Gore na području istočne Hercegovine koja je aktivna od 2017. godine. “U drugoj polovini 2018. godine evidentiran je smanjeni pritisak migranata u graničnom pojasu na području Trebinja, Gacka i Bileće u odnosu na pritisak migranata iz smjera Srbije na području Zvornika, Višegrada i Bijeljine. U veljači i ožujku 2019. ponovno se evidentira povećan broj migranata koji u Bosnu i Hercegovinu pokušavaju ilegalno ući na području istočne Hercegovine”, potvrdili su iz Granične policije BiH. Naglašavaju i kako je u prethodna dva mjeseca najveći broj spriječenih ilegalnih ulazaka migranata u Bosnu i Hercegovinu evidentiran na području Bijeljine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok