Hrana je odavno postala veliki biznis, ali potrošači, unatoč raznim propisima i raznim inspekcijama, ni izbliza nisu tako zaštićeni kako to inače misle.

Ni uz najbolju volju, inspekcije se ne mogu naći u svakom trenutku u svakoj trgovini ili restoranu tako da je sve na savjesti vlasnika i zaposlenih u istim, piše Večernji list BiH.

Opasnost za zdravlje

Zdravstveno neispravna hrana, ovisno o vrsti, prirodi i stupnju rizika, može imati različite kratkoročne ili dugoročne učinke na zdravlje potrošača. Ista može sadržavati različite štetne bakterije, viruse, parazite ili kemijske supstancije koje uzrokuju oko 200 oboljenja s ozbiljnim posljedicama za zdravlje potrošača. Za trovanja hranom javnost dozna tek kad je riječ o nekom masovnom trovanju, dok pojedinačni slučajevi prođu neprimijećeno. Tako je prije tjedan dana došlo do trovanja sudionika seminara u SŽ-u. Naime, nakon konzumacije lunch-paketa koje je organizator naručio iz jednog od ilidžanskih restorana, došlo je do trovanja. U Hitnu pomoć javilo se 16 osoba, a navodno je broj osoba koji je osjetio simptome znatno veći. Ovakvi i slični slučajevi pojave se svako nekoliko mjeseci. Inspekcija za hranu RS-a prošle godine uzorkovala je gotova jela u ugostiteljskim objektima za potrebe laboratorijskog ispitivanja mikrobiološke ispravnosti. Od 72 ispitana uzorka, kod 25 utvrđena je povećana prisutnost mikroorganizama, kao što je enterobakterija, iznad granica dopuštenih. – S obzirom na utvrđenu vrstu mikroorganizama, radi se o neodgovarajućoj manipulaciji hranom, neodgovarajućim higijenskim uvjetima prostora i opreme koji služe za pripremu hrane ili higijenskom statusu osoba koje rukuju hranom. U svim kontrolama gdje su utvrđene nepravilnosti, inspektori su naredili da se izvrši dezinfekcija radnih površina, uređaja i opreme koji se koriste za pripremu hrane, nakon čega će biti izvršene ponovljene kontrole – kazali su.

Izvršene kontrole

Nije problem samo u restoranima. Po nalogu inspektora, u RS je u maloprodaji lani uništeno oko 315 kg hrane koja je bila neprikladna za ljudsku uporabu zbog neodgovarajuće deklaracije i isteklog roka uporabe. – Najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na neodgovarajuće higijenske uvjete u objektima gdje se vrši proizvodnja i promet hrane, vršenje sanitarnog pregleda zaposlenih i dodatne edukacije, ispitivanje zdravstvene ispravnosti sirovina i vođenje evidencija – priopćili su. Inspekcija za hranu RS-a lani je obavila 1484 kontrole. Od toga je 614 njih ili 41% bilo s nepravilnostima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok