Započeli su intenzivni pregovori SDA i DF-a o koaliciji tih dviju stranaka i ulasku u vlast na razini države i entiteta.

Kako bi okrupnili bošnjačke snage, SDA je počeo pregovore i sa SBB-om. Kako Nezavisne doznaju, u tijeku je intenzivna komunikacija SDA i DF-a, za što su zaduženi glavni tajnici ovih stranaka Halid Genjac i Zlatko Miletić.

Istodobno, SDA na drugom kolosijeku pregovara sa SBB-om, a za to je zadužen Šefik Džaferović, potpredsjednik najjače bošnjačke stranke i bošnjački član Predsjedništva BiH. Pregovore je potvrdio i lider ove stranke Fahrudin Radončić, koji je rekao kako je Džaferović predložio sastanak u Predsjedništvu BiH i ideju da SBB razmotri opciju ulaska u vlast, međutim, to će ipak biti teže izvedivo. Piše Večernji list BiH.

Korektan sastanak

- S obzirom na to da SDA i DF imaju dovoljno mandata za državnu i federalnu razinu vlasti (zajedno s HDZ-om i SNSD-om), mi ne vidimo potrebu da SBB participira u tome. Inače, razgovor je bio vrlo korektan i konstruktivan - kazao je Radončić.

S obzirom na to da je lider DF-a Željko Komšić izabran većinskim glasovima Bošnjaka, a stranka praktički nema nikakvu podršku Hrvata i Srba u BiH, kao takvo će se gledati i DF-ovo sudjelovanje u vlasti ako pregovori SDA i DF-a urode plodom.

Staša Košarac, član Predsjedništva SNSD-a i šef Kluba zastupnika ove stranke u Zastupničkom domu BiH, jasno je rekao kako su razgovori otvoreni i kako će biti nastavljeni i istaknuo stav da se SNSD ne želi i neće miješati u to koje će stranke, osim SDA, predstavljati Bošnjake u državnim institucijama vlasti, ali i upozorio da uvlačenje Željka Komšića i njegove stranke DF u priču u vezi s formiranjem Vijeća ministara teško može donijeti bilo što dobro.

- Iako još nema službenog stava HDZ-a, potpuno je jasno da je Komšić neprihvatljiv toj stranci. Što se nas tiče, Komšić može predstavljati samo bošnjačku stranu i samo iz te kvote može eventualno participirati u Vijeću ministara BiH i drugim zajedničkim institucijama vlasti. Nećemo dopustiti nikakve kvazigrađanske podvale koje Komšić i SDA mogu smisliti niti ćemo dopustiti da Srbe u zajedničkim institucijama predstavlja bilo tko osim stranaka koje će činiti reprezentaciju Republike Srpske u Sarajevu - zaključio je Košarac.

Nastavak razgovora

Predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić, čija stranka participira u HNS-u predvođenim HDZ-om BiH, a koji je u prošlom mandatu bio izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda hrvatskog naroda, kazao je vezano za koaliciju SDA i DF-a kako je apsolutno svejedno tko se nalazi u bošnjačkom bloku.

- Nama je apsolutno svejedno tko se nalazi u bošnjačkom bloku. Oni svoj prostor mogu tražiti samo u bošnjačkoj kvoti. Komšić ulazi u dio bošnjačke kvote i meni je svejedno hoće li tamo biti Nermin Nikšić, Fahrudin Radončić, Željko Komšić ili Bakir Izetbegović. To su sve bošnjačke stranke - istaknuo je Karamatić.

Što se tiče stranaka pobjednika izbora, izaslanstva SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH u tjednu koji je pred nama nastavit će razgovore o konstituiranju vlasti. Ovo su sami najavili i lideri stranaka.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok