Županijsko natjecanje iz matematike za učenike osnovnih škola s područja Srednjobosanske županije koji nastavu izvodi po bosanskom planu i programu, koje je trebalo biti održano sutra, odgađa se zbog organizacijskog propusta, navode iz Ministarstva obrazovanja znanosti kulture i sporta ove županije.

Osamdeset i šest učenika iz osnovnih škola, koji su prijavljeni za županijsko natjecanje u matematici, morat će sačekati dok organizatori osiguraju novac za nagrade i sendviče. Sve je kako kažu, zapelo u 2. 500 KM koje nije osiguralo nadležno ministarstvo, koje je ujedno i organizator natjecanja, javlja FTV.

”Natjecanje iz matematike je odgođeno iz razloga što resorno ministarstvo nije osiguralo financijska sredstva koja su predviđena za normalno održavanje”, kazao je Midhad Škrijelj, direktor Osnovne škole Dolac Travnik.

U Ministarstvu, koje je plan natjecanja odobrio još polovinom ožujka, kažu nije problem u novcu nego u nedostatku komunikacije te da nije bilo potrebe odgađati natjecanje jer se novac mogao naknadno uplatiti.

”Problem je nastao u 2.500KM koje nisu problem. Došlo je do nekih organizacijskih problema. Obveze za 2.500 KM se mogu preuzeti bilo gdje”, kazao je Bojan Domić, ministar obrazovanja znanosti i kulture SBŽ-a.

Zbog nedostatka komunikacije rukovodstva škole i nadležnog ministarstva ispaštat će osnovci kojima bi dobar rezultat u županijskom natjecanju otvorio put na federalnoj razini, a uspjeh na njemu možda osigurao stipendije za upis u srednje škole. Međutim, zbog 2.500 KM, od kojih najmanje ide na učeničke nagrade za postignuti uspjeh na natjecanju, upitno je hoće li imati priliku za to.

A onda će njihovi direktori i nadležno ministarstvo pričati o smanjenom upisu djece i naravno odlasku onih najboljih.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok