Dok mnogi pokušavaju izbjegavati prerađenu i hranu obogaćenu kemijskim spojevima, sada moramo razmišljati što unosimo u sebe i kad jedemo zdrave namirnice poput voća, piše Večernji list BiH.

Da je uvozno voće i povrće puno pesticida potvrđuje zabrana uvoza više od 42 tone voća u BiH u samo tri mjeseca, u kojima je laboratorijski utvrđena količina pesticida iznad dopuštene. Riječ je o dvjema pošiljkama jagoda iz Grčke, prva od 4000 kg, a druga, vraćena prošlog tjedna, iznosila je 2560 kg te tri pošiljke mandarina iz Turske ukupne količine od 36.200 kg.

Laboratorijska ispitivanja

Naime, Fitosanitarna inspekcija RS-a prošlog tjedna zabranila je uvoz pošiljke jagoda iz Grčke u količini od 2560 kg jer je laboratorijskom analizom ponovno utvrđena povećana prisutnost pesticida “spinosad” iznad propisanih vrijednosti. - Pregledom pošiljke prilikom uvoza, inspektor je uzeo uzorak za laboratorijsku analizu, kojom je obuhvaćeno ispitivanje ostataka čak 151 pesticida, gdje je samo za jednu aktivnu tvar utvrđena prisutnost iznad maksimalno dopuštenih količina – potvrđeno je iz Inspektorata RS-a. Samo tjedan ranije ista inspekcija zabranila je uvoz 4000 kg jagoda, također podrijetlom iz Grčke, iz istog razloga - povećan sadržaj pesticida. Fitosanitarna inspekcija RS-a prošlog mjeseca je, zbog povećanog sadržaja pesticida, zabranila uvoz pošiljke mandarina iz Turske u količini od 20.400 kg. Ta pošiljka bila je treća iz Turske ove godine u kojoj su otkriveni pesticidi iznad dopuštene granice. Pošiljka prije te sadržavala je 10.400 kg, dok je prva iznosila 5400 kg. S obzirom na to da nedopuštena količina pesticida predstavlja jedan od najvećih rizika kada je riječ o ispravnosti voća i povrća i njegovoj sigurnosti za ljudsku uporabu, nadležni inspektori posebnu pozornost posvećuju proizvodima sezonskog karaktera koji se intenzivnije uvoze u kraćem razdoblju. Da je tržište preplavljeno jagodama iz uvoza, potvrđuju i proizvođači ovog voća, koji se jedva uspijevaju izboriti s nelojalnom konkurencijom. Do berbe domaćih jagoda ostalo je još mjesec i pol, a u trgovinama se već odavno mogu naći jagode iz uvoza. - Koriste nedopuštene količine kemikalija da bi voće brže sazrelo i plodovi bili krupniji. Proizvođači iz inozemstva i uvoznici znaju da je sustav u BiH složen i ovdje vide pogodno tlo za plasiranje takvih proizvoda - rekao je Zijad Smajić, proizvođač jagoda iz Lopara. “Čuo sam i da je trenutačno velika nestašica jagoda u Njemačkoj. Upravo zbog prisutnosti velike količine pesticida, zaustavili su uvoz. One se vraćaju iz zemalja EU-a i završavaju u BiH – kazao je za Avaz proizvođač Mustafa Nešković.

Jagode, špinat, kelj..

Za jagode je karakteristično da imaju kratko razdoblje od cvjetanja do berbe zbog čega je posebno važno ispoštovati karenciju. Jagoda je u fazi zrelosti jako osjetljiva, plod joj brzo raste i sazrijeva, a za potrebe transporta često se tretira i protiv truleži. Inače jagode, špinat i kelj sadrže najviše pesticida. U BiH svake godine raste broj oboljelih od karcinoma želuca i debelog crijeva te, iako još nije utvrđeno što je uzrok, mnogi te vrste karcinoma povezuju s prehranom. Godišnje zbog pesticida u svijetu umre 220.000 osoba.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok