Masovni odljev radne snage u inozemstvo upalio je alarm u poduzećima pa sve više poslodavaca poštuje zakon i prijavljuje radnike na obvezne vidove osiguranja u cilju da ih zadrži.

To potvrđuju podaci prema kojima su inspektori lani zatekli 427 neprijavljenih radnika, dok su godinu ranije bez ugovora na radu zatečena 662 zaposlena.

Inspektori republičkog Inspektorata lani su po osnovi ugovora o radu kontrolirali 14.390 radnika, od čega 392 zaposlenih ili tri posto nisu imali zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obvezne vidove osiguranja. Godinu ranije kontrolirano je 14.219 radnika, od kojih 532 ili četiri posto nije imalo reguliran radno-pravni odnos s poslodavcem. Prema podacima Porezne uprave Republike Srpske, njihovi inspektori prošle godine su u okviru redovitih kontrola i kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih blagajni otkrili 35 radnika na crno, dok je godinu ranije otkriveno 129 radnika koji nisu bili prijavljeni u jedinstveni sustav.

nspektori Odjela za inspekcijski nadzor Republičke uprave za igre na sreću prilikom kontrola privređivanja igara na sreću lani nisu zatekli nijednog neprijavljenog radnika, dok je u 2017. u sivoj zoni te oblasti pronađen jedan zaposleni bez ugovora o radu. Statistika pokazuje kako je godinama angažiranje radnika na crno najčešće u oblastima ugostiteljstva, trgovine, eksploatacije i prerade drva, građevinarstva te uslužnim djelatnostima.

Predsjednik Udruge radnika u ugostiteljstvu i turizmu RS-a Željko Tatić kaže kako se situacija donekle popravlja te da oko 60% ugostitelja poštuje propise. - Gotovo je nemoguće pronaći kvalitetne radnike, konkretno ugostitelje, svi su otišli u inozemstvo. Zbog toga su vlasnici lokala prinuđeni prijaviti radnike i sačuvati barem to malo kadra što je ostalo - rekao je Tatić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok