Već nekoliko godina u Jajcu se kao problem nameće „slučaj“ crkve Sv. Marije, koji se onda odražava i na sve ostalo, međunacionalne, međuvjerske odnose Hrvata i Bošnjaka osobito. Hoće li ovi, dojam je, nepomirljivi stavovi od ovoga grada, u čiju su obranu svoj život ugradili brojni Hrvati, na kraju napraviti grad-slučaj u intervjuu za Katolički tjednik govori predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce Ivo Šimunović.

Šimunović kaže kako je Crkva Sv. Marije temelj državnosti BiH, krunidbena, oprosna, zavjetna i najstarija crkva na ovim prostorima.

- Silom oteta 1527. i pretvorena u džamiju te korištena do 1832., do požara u kojem je izgorjela, kao i minaret na zvoniku Sv. Luke. Gotovo 200 godina ne služi nikome. Ako je pravo prvenstva, nužno je naglasiti kako ju je izgradila katolička zajednica i kako je od franjevaca oteta. Međutim, i danas postoji institucija koja na crkvu polaže pravo. Treba ju dogovorno vratiti, pojasnio je Šimunović.

Podsjetio je na pozitivan primjer iz Bugojna.

- Bošnjak je na svojoj njivi pronašao temelje crkve srušene u vrijeme Osmanlija; darovao je zemlju Crkvi i svojim novcem gradi crkvu i uz pomoć drugih. U Jajcu i danas imamo primjer otimanja! Osvajač je otišao, a s osvajačem se identificira IZ, ističe Šimunović.

- Glavni imam je tužio Antu Brtana, ravnatelja Agencije koja upravlja nacionalnim spomenicima u Jajcu, jer mu nije vratio ključ od crkve. A ravnatelj je predložio da se organizira okrugli stol s predstavnicima Crkve i Islamske vjerske zajednice na tu temu, dodaje Šimunović.

Prošle godine su, naime, neki vjerski vođe IZ-a molili na grobovima kršćana. Do sada takav slučaj nije zabilježen.

- U Jajcu se može naći puno apsurda, ovaj primjer je doista poseban i pokazuje da Islamska vjerska zajednica ovdje ne preže ni od čega, njima ne znači ništa ono što je nama sveto, istaknuo je predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce.

O tome je razgovarao i s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom i kaže kako je mons. Luigi Pezzuto iznenađen tim primjerom i želi sudjelovati u rješavanju tog problema, i stoji im na raspolaganju.

Ipak, u Jajcu ima i jedan pozitivan primjer. Poslije Drugog svjetskog rata mejtef je nacionaliziran i pretvoren u područnu osnovnu školu. No 1970-ih mejtef je vraćen IZ-u.
Na upit zašto današnji njihovi nasljednici ne slijede taj primjer kada je riječ o povratu crkve Sv. Marije izvornim vlasnicima, Šimunović kaže kako je u Jajcu pozitivan primjer tamo gdje su u ovlasti dužnosnici Hrvati.

- Vraćanje mejtefa, uvođenje u posjed tzv. Pavelićeve ili Hadnan džamije 1999. godine naši su primjeri dobre volje. Ja sam pozvao glavnog imama da pokaže dobru volju i da ostane zapamćen u gradnji dobrosusjedskih odnosa i međuvjerskog uvažavanja, te da vrati crkvu katolicima, navodi Šimunović.

Dodaje kako primjer s crkvom samo pokazuje da Bošnjaci žele uzeti sve od Hrvata: crkvu, povijest i pravo na život u Bosni.

- Politička situacija je neizvjesna... Što god dogovorimo, podložno je promjenama jer kod njih nije grijeh slagati ako im je u korist, rekao je Šimunović.

- Hrvati u Jajcu nisu mogli zamisliti da su njihovi prijeratni susjedi takvi. Susjedi su bili uvažavani i poštivani. Međutim, treba imati u vidu da je više Bošnjaka poginulo u napadima na Vitez i Žepče, nego u obrani Jajca. Zapravo, u oslobađanju nisu ni sudjelovali. Hrvatske stranke u Jajcu na prošlim lokalnim izborima su pokazale jedinstvo, nadam se da će biti još izraženije u idućem razdoblju, rekao je Šimunović.

Naglasio je i kako je Jajce grad-slučaj kad bošnjački mediji to žele.

- Mi smo navikli na razne događaje, ništa nas ne može iznenaditi. Ne bojimo se života u budućnosti, od svojega rada živimo i, uz Božju pomoć, vjerujemo u bolje sutra u Jajcu, rekao je Šimunović, donosi Nedjelja.ba.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok