Prema informacijama koje je zenički Ekoforum danas predstavio na konferenciji za novinare, najveći zagađivač zraka u BiH je ArcelorMittal u Zenici i Termoelektrana u Tuzli. Usprkos jako zagađenom zraku u Bosni i Hercegovini, podaci o razini zagađenja već neko vrijeme samo su djelomično ili nikako dostupni javnosti.

Organi vlasti ne ispunjavaju svoje međunarodne obveze, ne provode domaće zakone niti objavljuju transparentan registar najvećih zagađivača. Građani stoga ne znaju tko ih i koliko zaista truje i potrebna poboljšanja ne mogu se efikasno provesti, kazali su na konferenciji za medije u Zenici predstavnici Ekoforuma, piše Klix.ba.

"Prema entitetskim zakonima, veliki zagađivači u Bosni i Hercegovini dužni su dostavljati nadležnim institucijama podatke o svojim emisijama, a obveza provjere i objavljivanja tih podataka postoji od 2002. odnosno 2003. godine. Nažalost, te informacije do danas nisu javno dostupne. Kao posljedica toga gotovo je nemoguće kontrolirati prati li industrija dopuštene razine zagađenja, a građani ne mogu saznati tko zagađuje njihovu okolinu. Naša alternativna web stranica eko.ba građanima pruža barem one informacije koje su dostupne. Ipak, zbog nedostatka podataka ne možemo prikazati cjelokupnu sliku", izjavio je predsjednik Centra za podršku građanima češkog udruženja Arnika Martin Skalský.

Profesor Samir Lemeš, predsjednik Upravnog odbora udruženja Eko forum Zenica, kaže da su podaci koje nadležnima dostavljaju zagađivači dostupni samo na službeni zahtjev na koji se obično odgovara uz kašnjenje.

Prema riječima profesora Lemeša, postoji mogućnost da vlasti djeluju u korist zagađivača, koristeći lošu ekonomsku situaciju i nisku stopu zaposlenosti kao izgovor za skrivanje podataka o emisijama od javnosti.

"Istovremeno, imamo značajno zagađenje zraka, posebno prašinom i sumpordioksidom (SO2)", kaže Lemeš.

Ovaj tjedan ekolozi su objavili popis najgorih, a ujedno i najvećih zagađivača u Bosni i Hercegovini. U prvih deset dominiraju ArcelorMittal Zenica, Termoelektrana Tuzla i kemijska industrija u Lukavcu.

Na današnjoj konferenciji je naglašeno da je BiH među zemljama s najzagađenijim zrakom u Europi, s jednom od najvećih stopa mortaliteta od posljedica zagađenja zraka na svijetu.

Prema UN-ovom izvješću o okolišu, godišnje se u Bosni i Hercegovini izgubi 44.000 godina života zbog zagađenja prašinom (PM), azotnim dioksidom ili ozonom. Zagađenje zraka "pojede" više od 21,5 posto BDP-a zemlje. Također, bh. gradovi nalaze se na vrhu europskog popisa mjesta najzagađenijih česticama prašine PM2.5.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok