Tek što je prošla godina od donošenja novog Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju, federalna Vlada odlučila je izmijeniti neke od ključnih članaka, piše Večernji list BiH.

Prijedlog o tome Vladi je dostavilo Ministarstvo rada i socijalne politike. Ono što je najzanimljivije jest da izmjene Zakona obuhvaćaju članak koji se odnosi na ratni staž.

Zahtjevi branitelja

Naime, stari Zakon o MIO omogućavao je zaposlenim braniteljima da odu u mirovinu s 40 godina staža bez obzira na godine života. Prema sadašnjem zakonu, Zavod MIO nema obvezu računati u staž godine za koje nisu uplaćivani doprinosi, a to je slučaj i s vojnim stažom. Tako se braniteljima, prema zakonu, računa pola boda po godini provedenoj u ratu. Procjena udruga branitelja jest da je time obezvrijeđeno njihovo sudjelovanje u ratu. Nadležni su uvažili ovaj stav i predvidjeli povećanje s pola na jedan bod za ratni staž. Kako se svaka godina sudjelovanja u ratu dvostruko boduje, po tome će netko tko je bio u ratu četiri godine, ako se izmjene prihvate, imati osam bodova, što će značajno povećati njegovu mirovinu. Da će izmjenama branitelji, uz ranije utvrđeno udvostručavanje ratnog staža, za svaku godinu provedenu u ratu umjesto dosadašnjih pola boda dobiti bod, potvrdio je za Faktor Zijad Krnjić, ravnatelj Zavoda MIO, a izmjene su upućene Vladi FBiH. - Zajedno s Federalnim ministarstvom rada usuglasili smo izmjene Zakona o MIO u nekim segmentima. Uglavnom, bit će uklonjena ta nepravda prema braniteljima pa će svaka godina ratnog staža nositi ubuduće po jedan bod, a ne kao do sada pola boda. Kao što je poznato, braniteljima je udvostručen ratni staž pa, primjera radi, onaj tko je proveo tri godine u obrani zemlje, imat će šest godina posebnog staža, odnosno šest bodova pri umirovljenju. Zasigurno da će biti onih kojima će to bodovanje povećati prosjek za mirovinu - kazao je Krnjić za Faktor.

Zatražena je i izmjena članka 116. kojim je određeno da svi koji su otišli u mirovinu sa 65 godina života ili 40 godina staža ne mogu više raditi i primati mirovinu. Naime, zbog te odredbe jedan broj umirovljenika koji su prije novog zakona imali i mirovinu i bili u radnom odnosu morao je birati hoće li je zamrznuti ili će prestati raditi. Krnjić je objasnio da se tu još ništa nije promijenilo jer se čeka presuda Ustavnog suda FBiH.

Čeka se Ustavni sud

- Potpredsjednik FBiH Milan Dunović pokrenuo je prije izvjesnog vremena zahtjev za ocjenu ustavnosti jer smatra kako nije u redu da umirovljenici gube pravo na mirovinu ako se nakon umirovljenja zaposle. Sada čekamo što će reći Ustavni sud FBiH - rekao je Krnjić. Ranije su se spominjale i izmjene članka koji kaže da će onima koji odu u mirovinu prije nego skupe 40 godina staža primanja biti umanjena za 4% za svaku godinu koja nedostaje ako netko ranije ode u mirovinu. S obzirom na to da su ti “penali” dosta visoki, pokrenute su inicijative da se to smanji. Krnjić je potvrdio da ti “penali” ostaju. - Bit reforme i jest odlazak u mirovinu po ispunjenju uvjeta. Ako netko ode u mirovinu prije napunjenih 65 godina života, za svaku godinu ranijeg odlaska u mirovinu broj bodova će se umanjivati za 4%, odnosno za 0,33% za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu. Uglavnom, izmjene Zakona o MIO su načinjene i sada su na Vladi FBiH, vidjet ćemo kako će se izjasniti, odnosno Parlament FBiH - rekao je Krnjić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok