Ustavni sud Bosne i Hercegovine održao je redovitu, 115. plenarnu sjednicu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, na kojoj je razmatrao zahtjeve za ocjenu ustavnosti i apelacije.

Kako je priopćio Sud, u predmetu broj U 4/18 Ustavni sud obustavio je postupak pokrenut zahtjevom Borjane Krišto, predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti nekoliko odredbi Ustava FBiH zato što je podnositeljica zahtjeva odustala od zahtjeva.

Podsjetimo, Krišto je podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Ustava Federacije BiH koje se odnose na popunu Doma naroda Parlamenta FBiH.

Inače, za HDZ BiH sporno je, a što je kroz priziv Borjane Krišto potencirano, to što se, i prema uputi Središnjega izbornog povjerenstva BiH o preraspodjeli mandata u federalnom Domu naroda, primjenjuje ustavno načelo da se iz svake županijske skupštine u FBiH u Dom naroda bira najmanje po jedan pripadnik svakoga konstitutivnog naroda.

- SIP nema niti je imao utemeljenja da donese odluku o tome koliko koja županija daje zastupnika za Dom naroda Parlamenta FBiH jer oni su tijelo koje, u skladu s Izbornim zakonom, raspisuje i provodi izbore i jedno neovisno tijelo koje bi takvo trebalo ostati. Njihova odluka je u potpunosti u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim razinama, a u ovom slučaju, konkretno za Dom naroda Parlamenta FBiH, i suprotna je Ustavu BiH. I stoga ćemo mi kao legitimno izabrani politički predstavnici iz reda hrvatskog naroda činiti sve da i dalje štitimo poziciju, ne samo tog nego i svih konstitutivnih naroda jer, zapravo, to je BiH – kazala je svojedobno Krišto. U HDZ-u smatraju da je povlačenje priziva Ustavnom sudu BiH njihov doprinos u raspravi o izbornom zakonodavstvu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok