Porezna uprava Federacije BiH nastavila je aktivnosti kontrole zakonitosti poslovanja poreznih obveznika na području Federacije BiH koje su započete 8. srpnja 2019. godine.

Inspektori Porezne uprave FBiH su tijekom inspekcijskog nadzora izvršenog 15. srpnja 2019. godine na području općina Bihać, Cazin, Velika Kladuša, Bosanska Krupa, Ljubuški, Široki Brijeg, Grude, Posušje, Zenica, Kakanj, Visoko, Maglaj,Tešanj, Usora, Žepče, Olovo, Breza, Zavidovići, Domaljevac, Orašje i Odžak izvršili 140 kontrola.

U ovim kontrolama inspektori su otkrili 28 neprijavljenih radnika, 40 obveznika koji nisu evidentirali promet, 9 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 8 objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćena su 22 objekata, a u 67 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 166.200 KM.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprječavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovno utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 6 mjeseci.

Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja. Pozivamo porezne obveznike da svoj novac koriste za unaprjeđenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata, piše u priopćenju Porezne uprave FBiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok