Kompanija "Adriatic Metals", u čijem vlasništvu je bh. kompanija "Eastern Mining", završila je preliminarnu procjenu potencijalnih nalazišta polimetala na lokaciji Rupice kod Vareša. Također, nakon višemjesečnih istraživanja dopunjene su preliminarne procjene o resursima na lokaciji Veovača, također u općini Vareš.

Na osnovu podataka o istraživanjima procjenu je uradila kompanija "CSA Global" iz Australije. Izvršni direktor "Adriatic Metalsa" Paul Cronin ističe kako su preliminarni nalazi za Rupice i za Veovaču vrlo ohrabrujući, piše Faktor.

- Od kada smo počeli istraživanja početkom 2017. godine potvrđeni su značajni mineralni resursi te postojanje plemenitih metala na poznatim nalazištima. Depoziti na lokaciji Rupice su svjetske klase i naše istraživanje će ići u smjeru potrage za mogućim širenjem područja izvan do sada otkrivene mineralizacije. Najnovija bušenja sugeriraju da se mineralizacija nastavlja na sjever na tom lokalitetu - naveo je Cronin.

Kako navodi, bit će potrebno nastaviti istraživanje u okvirima koncesijskog područja, ali već sada postoji značajna osnova za izradu studije obuhvata koja na koncu vodi ka studiji izvodljivosti za obnavljanje rudnika u Varešu. Oba nalazišta su u zoni koncesije koja je odobrena koncesionaru "Eastern Mining".

Istraživanja se vrše u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, Zeničko-dobojske županije, Općine Vareš s posebnim uvažavanjem i dobrom suradnjom s lokalnim stanovništvom.

Adriatic Metals je istraživač polimetala cinka i kompanija koji je uvrštena na ASX listu putem svog 100 posto udjela u projektu u Varešu. Projekt obuhvaća povjesni rudnik s mjestom otkopa cinka/olova/barita i srebra na lokalitetima Veovača i Rupice. Kratkoročni cilj kompanije Adriatic Metals je proširiti postojeći resurs prema JORC (Australazijski zajednički komitet za rudne rezerve) na Veovači i okončati program bušenja radi proširenja visokokvalitetnog ležišta na Rupicama.

Kompanija Adriatic Metals je okupila tim svjetske klase koji će ubrzati njezine istraživačke napore i kompaniju brzo dovesti u razvojnu fazu, kako bi iskoristila svoju prednost i stratešku imovinu u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz kompanije.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije BiH