Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je u utorak kako bi pokušaj da se njegova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izbaci iz vlasti na državnoj razini sigurno dovela do raspada BiH.

Dodik je za entitetsku novinsku agenciju Republike Srpske Srnu, kako prenose Nezavisne novine, izjavio da bi odgovornost za raspad BiH u tom slučaju bila na predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću jer navodno jedino on može stvoriti situaciju u kojoj bi pozicije rezervirane za Srbe u Vijeću ministara BiH umjesto SNSD-a ponovo popunila Srpska demokratska stranka (SDS) koja je dijelom vladajuće većine bila u mandatu od 2014. do 2018. godine.

"Neka (Izetbegović) obnovi Vijeće ministara sa istim strankama. Poručujem mu da je time potpisao akt o raspadu BiH", izjavio je Dodik komentirajući nagađanja da bi u konačnici SDS mogao ostati dijelom vladajuće većine unatoč slabim rezultatima ostvarenim na izborima u listopadu 2018. godine.

Sadašnji predsjednik SDS-a i ujedno ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović prošlog je tjedna izjavio kako ne isključuje mogućnost da upravo on postane novim predsjedateljem Vijeća ministara BiH.

"Ukoliko postoji odgovarajuća parlamentarna većina, zašto da ne", kazao je Šarović dodajući da njegov SDS nije spreman pasivno promatrati višemjesečnu krizu prouzročenu činjenicom da BiH ni deset mjeseci nakon izbora nije dobila novu vlast. Rezultat je to sukoba Izetbegovićeve SDA i Dodikovog SNSD-a o eventualnom članstvu BiH u NATO-u.

Najveća bošnjačka stranka inzistira da novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH koji treba biti iz reda SNSD-a bezuvjetno prihvati provoditi reforme koje bi BiH približile članstvu u NATO-u dok iz SNSD-a odlučno odbijaju prihvatiti takvu obvezu. Iako Izetbegović nikada nije najavio mogućnost da SDS a ne SNSD bude dio nove vladajuće većine Dodik strahuje kako je takav scenarij moguć.

Izetbegoviću je poručio kako bi u tom slučaju postupio poput njegova oca Alije koji je, kako je kazao "odlučio žrtvovati mir radi BiH".

"Od te avanture Izetbegovića ni BiH ne bi spasila sva međunarodna zajednica sa svim intervencijama koje smo gledali godinama unatrag", kazao je Dodik dodajući kako bez obzira na moguće posljedice u RS-u neće odustati od blokade članstva BiH u NATO-u. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok