Sve je poskupilo u BiH, tvrde u Savezu samostalnih sindikata FBiH. Poručuju da u kolovozu i rujnu slijedi naglo povećanje cijene potrošačke košare.

Tri mjeseca su prošla da je Vlada Federacije BiH odobrila povećanje cijene plina za 30 posto. Prognoze da će to biti izravan udar na gospodarstvo, ali i džepove građana, jer će lančano izazvati poskupljenja brojnih proizvoda su se ostvarile, javio je N1.

"Svakodnevno sve poskupljuje, povrće, voće je skuplje nego što je ikad bilo u ovim mjesecima. Porasle su cijene mesa, kao i generalno svih namirnica, higijenskih potrepština, i tako dalje", kazala je Lejla Čaušević-Sućeska iz Saveza samostalnih sindikata.

Zlatko Hurtić, ekonomist i savjetnik u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, kaže da je rast cijena umjeren i u skladu s europskim te da podaci Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine nisu mjerodavni.

"Podaci koje izbacuje Savez samostalnih sindikata su neozbiljni. Radi se o amaterskoj anketi koja nije zasnovana ni na kakvom znanstvenom utemeljenju i ne treba je komentirati. To nije službeni podatak niti se može takvim smatrati niti koristiti, niti taj podatak o potrošačkoj košari postoji bilo gdje u zemljama bivše Jugoslavije, niti igdje u svijetu", rekao je.

I građani sve češće iz uporabe izbacuju potrošačku košaru, jer im često nije teško i bez košare ponijeti do kase sve ono što mogu platiti. Rast cijena vjerojatno jeste u skladu s europskim, ali ne i povećanje plaća.

Evo što su za N1 kazali građani:

"Sve je skupo, ponesem 20 maraka i ne znam hoću li moći napraviti ručak";

"Mislim da nije sve u svemu tako strašno skupo. Skromna sam u svojim potrebama";

"Skupo je jako, moja je mirovina 374 marke, meni je skupo";

"Pojeftinilo je, rajčica je bila jako skupa, tikvica je bila 25 KM na veliko, a sad je 2 marke na stolu. Malo kalkuliramo pa izađemo na kraj";

"Sve je skupo, plaće ne idu, a hrana skače";

"Cijene su jako velike, ljudima s mirovinama je teško, jedva sastavljaju kraj s krajem";

"Grozno, sve je skupo, kupujem sve pomalo";

"Jako se malo može izdvojiti za hranu i lijekove, nešto više od 90 posto stanovništva nije u stanju sebi priuštiti";

"Mi smo umjetnici, kako preživljavamo mi smo umjetnici";

"Ni od plaće ni od mirovine ne može se živjeti. Da je poskupilo, poskupilo je";

"Malo krediti, malo snalaženje, preživljava se";

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok