Nepotrebno dugo se čekalo na dogovor. SNSD nije nikoga uvjetovao niti bilo što problematizirao, kazao je u intervjuu za Nezavisne novine Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a.

- Uvjeren sam da ćemo ako bude političke volje za mjesec dana sve završiti. Kada smo potpisivali principe, dogovorili smo da ćemo u narednih nekoliko dana pripremiti sve, od imenovanja kandidata u parlament, postoji parlamentarna većina. U parlamentu ima prostora da se to odugovlači, ali je SNSD-u, HDZ-u i SDA stalo da se nastavi europski put, a za to treba formirati Vijeće ministara. Rok je 30 dana. Vidjet ćemo, imamo i druge načine. Ne bude li ispoštovan dogovor, to znači da BiH ulazi u duboku krizu, tvrdi Dodik.

- Smatrali smo da je uvažavanje izborne volje naroda iznad svakog pitanja i da je priča koja je nametnuta od političkog Sarajeva vještačka, jer su imali kalkulacije u vezi sa stvaranjem njihovog širokog bloka. Atmosfera među njima početkom ove godine bila je konfuzna i nije se znalo tko ima dominantnu političku snagu za predstavljanje Bošnjaka na razini BiH, pojasnio je Dodik zašto se formiranje vlasti odugovlači gotovo deset mjeseci.

- Prvo smo formirali Zastupnički dom BiH, međutim blokade su krenule. Onda smo mi, kada smo vidjeli da SDA kalkulira, blokirali rad Zastupničkog doma, a i jasan stav EU je pokazao da neki ne mogu nastaviti s blokadama i da treba što prije formirati vlast na razini institucija BiH. Europski dužnosnici su podržali ovaj sporazum, kaže Dodik.

Komentirajući hoće li BiH poslati Godišnji plan za NATO, uključujući samo civilni aspekt, a ne i vojni, kao što stoji u planu koji je već napravljen, Dodik kaže da nisu ništa dogovarali o tome.

Nije želio govoriti o imenima u Vijeću ministara BiH, samo je rekao da je ime predsjedatelja poznato već odavno - Zoran Tegeltija te kako sada slijedi procedura pa će vidjeti ostalo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok