Nakon otkazane sjednice Predsjedništva BiH, novinarima su se obratili Šefik Džaferović i Željko Komšić. Milorad Dodik je otišao iz zgrade Predsjedništva BiH te održao konferenciju za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je rekao kako mu je drago što su sa svih razina pozitivno reagirali kada su lideri potpisali sporazum 5. kolovoza, kritizirajući pozivanje svojih kolega iz Predsjedništva BiH na „zakone i ustavnost“.

- Je li ustavno da jedna osoba bude predsjedavtelj Vijeća ministara BiH i Zastupničkog doma i nemojte više pričati o ustavnosti – kazao je Dodik, piše Avaz. Dodao je i kako su derogirana prava Srba i Hrvata, navodeći da sve čelne funkcije u državi „drže muslimani“.

- U ovom trenutku sve čelne funkcije drže muslimani. Zvizdić je predsjedatelj Zastupničkog doma i Vijeća ministara BiH, Bakir Izetbegović je predsjedatelj Doma naroda BiH. Željko Komšić je predsjedatelj Predsjedništva BiH. To je uzurpacija na štetu Srba i Hrvata – kazao je Dodik.

Dodao je kako se danas u BiH događa da "Bošnjaci uzurpiraju prava Hrvata i Srba, Hrvata tako što su izabrali Komšića, a Srbima tako što ne dozvoljavaju da nakon 10 mjeseci nemaju legitimnog predstavljanja".

- Naravno da razumijem zašto to rade. Rade to zato što u ovom trenutku, sve čelne funkcije u Bosni i Hercegovini, političke i izborne, drže muslimani. Zvizdić je predsjedatelj Zastupniučkog doma i predsjedatelj Vijeća ministara. Bakir Izetbegović je predsjedatelj Doma naroda. Komšić je predjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji je izabran bošnjačkim glasovima i koji zajedno s Džaferovićem čini jedinstven front u Predsjedništvu - rekao je Dodik.

To je, smatra Dodik, uzurpacija na štetu Srba i Hrvata.

- Neustavna, neodrživa, koja Bosnu i Hercegovinu gura u tešku političku krizu - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio i kako u ovom trenutku mnoge institucije ne funkcioniraju te da Predsjedništvo BiH pokušava nešto raditi.

- Situacija je svih ovih mjeseci mirna, to znači da nam nisu ni potrebne „zajedničke institucije – kazao je Dodik.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok