Određena je trasa kretanja sudionika prve Bh. povorke ponosa čiji je održavanje planirano u Sarajevu 8. rujna, javlja Klix.ba.

Do sada je prijavljeno više od 500 sudionika povorke koja će se kretati, kako javlja Klix.ba, od Vječne vatre u Titovoj ulici do Trga BiH, odnosno zgrade Parlamenta BiH na Marijin Dvoru.

Ova ruta kretanja, duljine blizu dva kilometra, usuglašena je na radnim sastancima organizatora i Uprave policije Županije Sarajevo.

Posljednjih dana se u javnosti ponovno aktualiziralo pitanje treba li ili ne treba dopustiti održavanje povorke. Iskru su bacili iz stranke Narod i pravda koja smatra da bi najavljenu povorku trebalo otkazati iz sigurnosnih razloga. S druge strane, ostale stranke u vlasti Županije Sarajevo nemaju ništa protiv da se u nedjelju 8. rujna održi povorka.

Ministar MUP-a Županije Sarajevo Admir Katica rekao je ranije kako postoji mogućnost da policijski organ na osnovi informacija kojima raspolaže donese odluku o zabrani održavanja javnog skupa.

Organizatori Bh. povorke ponosa su poručili da su od 1. travnja održali niz redovnih sastanaka s predstavnicima MUP-a ŽS i Uprave policije ŽS, ali i drugih relevantnih institucija. Oni su kazali da su kao organizatori ispunili sve uvjete predviđene Zakonom o javnom okupljanju ŽS. te da su dobili nedvojbene garancije kako Vlade, tako i policije Županije Sarajevo da prvu Bh. povorku ponosa mogu adekvatno zaštititi.

Ured Europske unije u BiH je pozdravio opredjeljenje vlasti Županije Sarajevo da osigura mirno održavanje prve Povorke ponosa u Sarajevu 8. rujna 2019. godine, dok su iz Veleposlanstva SAD-a poručili da podržavaju povorku, njene organizatore i građane koji odluče sudjelovati.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok