Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko osudio je činjenicu da je SDA odlučila formulirati svoje viđenje budućnosti BiH na osnovu koncepta koji očito nije prihvatljiv za neke druge političke opcije - priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika.

Navodi se kako "nije konstruktivno što je ta stranka predočila takav koncept, znajući da će on izazvati negativne reakcije i stvoriti dodatne tenzije".

Visoki predstavnik, kako se dodaje u priopćenju, želi jasno istaknuti da je, u skladu sa svojim mandatom, obvezan inzistirati na punom poštivanju Daytonskog sporazuma koji uključuje i Ustav BiH, koji jasno jamči suverenitet, teritorijalni integritet i političku neovisnost BiH te navodi da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

- Svaka promjena unutarnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu s procedurama predviđenim Ustavom, za što je potreban sveobuhvatan proces izgradnje konsenzusa i dogovora u cjelokupnom političkom spektru - priopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik duboko žali zbog, kako navode iz OHR-a, retorike nekih stranačkih dužnosnika na kongresu SDA, "kojom su se veličali i slavili pojedinci optuženi za navodne zločine protiv nedužnih žrtava za vrijeme rata". U OHR-u ističu da su takvi stavovi koje zastupa bilo koji političar ili javna osoba štetni za proces pomirenja među zajednicama u BiH i stoga su neprihvatljivi.

Visoki predstavnik pozvao je sve političke i institucionalne lidere u zemlji da prestanu sa beskrajnom retorikom podjele i stvore klimu koja će pogodovati formiranju vlasti na svim razinama. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok