Nakon gašenja tvrtke Cryo-Save, švicarske banke za matične stanice, Blic.rs piše kako se matične stanice koje su roditelji iz Srbije ostavili ovoj tvrtki na čuvanje nalaze u Poljskoj.

Roditelje širom cijele naše regije kojji su matične stanice čuvali u ovoj tvrtki jučer je uznemirila vijest da je švicarska banka za čuvanje matičnih stanica Cryo-Save, izgubila licencu i da je zatvorena.

Zbog problema s kojima se susretala ova tvrtka, nju je otkupila poljska banka matičnih stanica FamiCord, u koju je navodno i prebačeno oko 250.000 matičnih stanica koje su ranije čuvane u Švicarskoj, a brojne malverzacije dovele su do toga da je švicarsko Ministarstvo zdravlja Cryo-Saveu oduzelo licencu za rad.

Predstavništvo ove banke matičnih stanica u Srbiji je zatvoreno, na poznate brojeve telefona nitko se ne javlja, a obitelji koje su dale na tisuće eura za čuvanje stanica ostale su bez objašnjenja i odgovora, piše Blic.

Tek poneki mail pristigne na adresu nekog od tisuća zabrinutih roditelja, u kojem se, na lošem jeziku navodi kakio je Cryo-Save sklopio ugovor sa svojim podizvođačem PBKM čija je europska laboratorija u Varšavi, za dugoročne usluge skladištenja.

"Zapravo, PBKM je službeno priznat od organa za javno zdravstvo, bio je izabran od Cryo-Save. Ova obiteljska banka matičnih stanica ima sve potrebne akreditacije za naše standarde kvalitete i za vaš mir", piše u pristiglim mailovima.

Roditelji koji su pokušali odogovoriti na mail ili pozvati broj telefona ostavljen kao kontakt, ostali su bez odgovora. Na mailove ntiko nije odgovorio, a telefon nije u funkciji.

Iznos koju su roditelji morali dati za čuvanje matičnih stanica nije mal i kreće se, prema informacijama s njihove službene stranice, od 1.580 do 1.780 eura, u ovisnosti od izabranog paketa.

Najveći problem je pitanje što da rade raditelji ako im ovih dana zatrebaju matične stanice za liječenje djece?

- Potrebno je upozoriti sve roditelje da Cryo-Save više ne funkcionira i da ne pomisle tako skladištiti matične stanice. Oko 90 posto uzoraka premešteno je u Poljsku, u FamiCord, banku za čuvanje matičnih stanica. I tu nailazimo na pravni problem jer roditelji imaju ugovore sa Cryo-Save. Prvo bi se službeno morali pobratiti Cryo-Save, koji bi kontaktirao s FamiCord - kaže za Blic Rastko Petaković, čovjek koji je na svom primjeru osetio posljedice malverzacija ove švicarske banke matičnih stanica.

Kako Blic doznaje, nedavno je PBKM, odnosno banka stanica FamiCord vodila pregovore o kupovini Cryo-Save. Međutim, do toga nije došlo.

Potpisivanjem memoranduma o razumijevanju strane su potpisale sporazum o rezervnoj kopiji i skladištenju. To se tiče skladištenja svih preparata matičnih stanica Cryo-Save u PBKM laboratorijima u Varšavi", stoji u dokumentu u koji je Blic imao uvid.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok