Umirovljenici nemaju razloga za brigu. Mirovine mogu samo rasti, a nikako se smanjivati. Ne postoji mogućnost za smanjenje mirovina. Isto tako, neće biti ni problema u radu Zavoda MIO, neće se trebati zaduživati.

Kazao je ovo za Dnevni avaz federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača. Na taj način reagirao je na izjave da će izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, koje je Vlada FBiH u četvrtak usvojila i uputila u parlamentarnu proceduru, nanijeti posljedice mirovinskom sustavu.  Ministar Drljača tvrdi kako je ministrica financija Jelka Milićević dala jamstvo da neće biti ni u jednom obliku potrebe za zaduživanjem zbog izmjena ovog zakona.

– Neće biti potrebe za zaduživanjem jer taj zakon ne može stupiti na snagu prije nego što Zavod MIO prijeđe na proračun. Može se reći da je proračun Federacije garanat stabilnosti i sigurnosti. Dakle, proračun je garant financijske sigurnosti Zavoda MIO – kazao je Drljača. Ministar ističe da su obećali umirovljenicima da će raditi na poboljšanju njihovog standarda. To je, kaže, prioritet i Ministarstva na čijem je čelu, ali i Vlade. Što se tiče eventualnog povećanja mirovina, ministar kaže kako ne zna hoće li ga biti, jer sve ovisi od proračunskih prihoda.

– Povećanje mora predložiti Upravni odbor Zavoda, Vlada mora napraviti analizu, a nakon toga Ministarstvo je to koje je inicijator, ali kroz te analize Upravnog odbora. Tendencija Vlade je da se minimalne mirovine povećaju. Samo povećanje mirovina dolazi u obzir, ništa drugo – istaknuo je Drljača.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok