Grad Bihać prestao je pružati usluge kampu Vučjak koji je označen kao neadekvatan za migrante te je pred zatvaranjem.

Pokrenut je i “rat” na relaciji Vlada Federacije BiH - Unsko-sanska županija jer Vlada USŽ-a, prema tvrdnjama Vlade Federacije, nije usmjerila novac koji je od njih dobila, a radi se o četiri milijuna maraka, Crvenom križu koji pomaže migrantima, nego za projekt izgradnje zgrade Policijske postaje u Bužimu. Sada su se uključile i lokalne zajednice, a bihaćki vijećnik Sej Ramić poručio je Vladi Federacije da zadrži novac u Sarajevu, ali i neka migranti ostanu u glavnom gradu BiH. Piše Večernji list.

Međutim, neovisno o četiri milijuna, pravo pitanje je gdje su 34 milijuna eura za skloništa, hranu, vodu, sanitarije, odjeću i druge potrepštine za migrante, a koje je Europska unija još prošle godine poslala u ovu zemlju.

Eskalacija krize

Dok se pokušava otkriti gdje je nestao novac, migranti se slobodno šeću diljem BiH, a u nekim mjestima problemi su dosegnuli kritičnu točku, pa su se i žitelji počeli samoorganizirati, a lokalni lideri odgovarati na prozivke ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića koji se žali da lokalne zajednice ne žele na svom teritoriju prihvatiti ilegalne migrante, a država ih sama ne može pozicionirati gdje bi željela. Mektićeve izjave i potezi dulje vrijeme iritiraju same žitelje BiH, ali i njegove kolege iz Ministarstva te druge, ozbiljne političke čimbenike.

Nadljudski napori

Problem s migrantima jest i taj što je u BiH proteklih godina došlo do iseljavanja, pa oni traže priliku “useliti” se na neko vrijeme u tuđe domove, a pritom bude pričinjena i materijalna šteta, kao što je to u USŽ-u redovito, a primjera je bilo i u nekim kućama kod Mostara, Ljubuškog... Ističe se i kako su sve agresivniji. Upravo su pogranična područja najzanimljivija migrantima jer odatle žele u inozemstvo, pa je s područja općine Grude za vikend policija više njih vratila na lokaciju s koje su krenuli.

Borba s onima koji su ovdje traje, a pripadnici Granične policije BiH nadljudskim naporima zaustavljaju priljeve novih migranata, a spriječeno je krijumčarenje sedam stranih državljana koji su izjavili kako dolaze iz Egipta i Sirije. Krijumčario ih je 22-godišnji A. D. koji je, uz migrante, prevozio i manju količinu marihuane. Također, spriječeno je krijumčarenje još četvero migranata koji su izjavili da dolaze iz Irana, a prevozio ih je 39-godišnji V. M. Treba li napominjati da migranti nisu posjedovali nikakve identifikacijske dokumente? Samo u devet mjeseci ove godine pripadnici GP-a BiH spriječili su ulazak 10.200 ilegalnih migranata.

'Stanovništvo ove zemlje je ugroženo'

- Razvoj krize i povećani priljev ilegalnih migranata u BiH doveo je u pitanje unutarnje kapacitete i resurse te od BiH napravio zemlju nezaobilaznu na migrantskoj ruti. Iako je BiH na migrantskoj ruti, kako se tvrdi, tranzitna država, sve veći broj migranata zadržava se u BiH jer ne mogu ući u EU. Ovo je državni problem i mora mu se žurno i bez odgađanja pristupiti u državnoj nadležnosti, uz suradnju sa susjednim zemljama i EU-om - mišljenja je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić. Upozorava da je stanovništvo BiH u mnogim područjima ugroženo te da svakodnevno lokalne vlasti apeliraju na pomoć države i traže zaštitu. Građani strahuju od nastavka nekontroliranog rasta broja migranata i boje se za svoje domove, imovinu i sigurnost u svojim sredinama.

- Zakoni postoje, ali se ne primjenjuju. Moramo uspostaviti mehanizme djelovanja koji će dati kvalitetniji odgovor na problem migrantske krize nego što je to bilo do sada jer je evidentno da nismo na najbolji način odgovorili problemu s kojim smo suočeni - dodao je Krešić. To što u BiH nije poznat točan, pa ni približan broj migranata dodatno komplicira situaciju, ali i daje sliku ozbiljnosti stanja u BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok