Hrana je u studenome poskupjela na globalnoj razini za 2,7 posto, a inicijalni razlog je poskupljenje biljnih ulja i mesa, navodi agencija UN-a za hranu (FAO).

FAO indeks za košaru od osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u studenome u odnosu na listopad, na prosječna 177,2 boda. To je njegova najviša vrijednost u posljednje dvije godine.

Najviše su porasle cijene biljnih ulja - za 10,4 posto. Glavni razlog je skok cijena palminog ulja, potaknut uvoznom potražnjom, većom potrošnjom u proizvodnji bio-dizela i očekivanjima mogućeg manjka u sljedećoj godini.

Značajno su više i cijene mesa - za 4,6 posto, što je najveće povećanje u posljednjem desetljeću. Najviše su poskupjele govedina i ovčetina, također zbog jake uvozne potražnje, posebno iz Kine uoči blagdana.

Poskupio je i šećer - 1,8 posto, zbog učestalih najava da će potrošnja u sljedećoj godini nadmašiti proizvodnju, zakočenu pogoršanim uvjetima uzgoja na Tajlandu, u Indiji, Francuskoj i SAD.

Dobra vijest jeste da se očekuje dobar rod žitarica koje se koriste u prehrani ljudi i životinja, poput kukuruza, u Kini, Rusiji i Ukrajini.

U FAO procjenjuju kako će u svijetu ove godine biti proizvedene 1,433 milijarde tona žitarica.

Zbog optimističnije procjene za EU, povećana je i procjena ovogodišnje proizvodnje pšenice - na 766,4 milijuna tona. To bi predstavljalo povećanje za 4,8 posto u odnosu na prošlu godinu.

Proizvodnja riže trebala bi se zadržati na prošlogodišnjoj razini - 515 milijuna tona.

Globalna trgovina žitaricama trebala bi biti povećana za 1,1 posto u odnosu na prethodnu sezonu - na 416 milijuna tona.

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda bile su gotovo nepromijenjene u odnosu na listopad, prenosi Srna.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok