Iako je do početka nove školske godine još više od mjesec i pol dana, način odvijanja nastave jedina je tema među roditeljima.

Najveći broj njih nezadovoljan je odvijanjem nastave online te zagovara da početkom rujna djeca sjednu u školske klupe. Rasprave o ovoj temi odvijaju se i na društvenim mrežama, gdje roditelji iznose svoje stavove u nadi da će ih nadležni uzeti u obzir, piše Večernji list BiH.

Mjere i velika razlika

“Online nastava bila je kratkoročno nužno zlo. Srećom pa se odvijala u drugoj polovini drugog polugodišta kada su djeca već imala dosta realnog znanja i naučenog gradiva i ocjena. Mišljenja sam da je nemoguće početi školsku godinu online nastavom. Ministarstvo mora pronaći način kako djecu slati u školu. Dezinfekcija, razmak, više smjena... samo su neke od opcija. Ako mogu raditi tvrtke, veliki centri, trgovine..., onda i djeca mogu ići u školu”, poruka je zabrinutog roditelja na Facebook stranici Udruge roditelja Naša djeca. Ovaj roditelj ističe kako određen broj djece jednostavno nije kompetentan pratiti nastavu na takav način. “Održavanjem online nastave djeca će dobiti mali postotak znanja. Također, svi mi znamo da određen broj, odnosno većina roditelja nije kompetentna niti može sjediti uz jedno, dvoje, troje djece i tumačiti satima lekcije. A da ne govorimo o tome koliko djece nema opremu, wi-fi...”, obrazložio je svoje stajalište ovaj roditelj. U raspravu se uključila i majka koja ima šestero djece samo u osnovnoj školi. “Ja imam šestero djece u osnovnoj, jedno u srednjoj i jedno na faksu. Sve vrijeme sam kući, ali jednostavno ne stignem svima pokazati i uraditi što online nastava zahtijeva”, požalila se ova majka kojoj je, uz nemogućnost stizanja ispunjenja obveza, problem i nedostatak opreme kako bi sva djeca mogla izvoditi nastavu na takav način. “Nije li smiješno da su otvoreni kafići, sve ustanove, sve trgovine, a oni djeci ne bi dali ići u školu. Nisu zatvarali školu u siječnju i veljači kad 2/3 djece nije bilo na nastavi zbog virusa (možda je bio i koronavirus), a sada bi izvodili online nastavu. Apsolutno sam protiv online nastave, zbog profesora, djece i roditelja. Svima je teret online nastava, a da ne govorim o posljedicama koje će na djecu ostaviti neusvajanje gradiva jer ništa ne može zamijeniti predavanje uživo. Online nastava za studente je druga priča jer već imate izgrađene osobe koje imaju znanje i kojima je na kraju krajeva dovoljna knjiga da bi spremili ispit”, ističe i ovaj roditelj koji smatra da nastava u školama na području HN županije treba biti organizirana uživo. Njihovo mišljenje dijeli i većina roditelja s područja ZH županije, ali i učitelja i profesora. Svi oni slažu se kako bi, ako ikako bude izvedivo, nastavu trebalo održati u školama.

Ovisno o situaciji

Ipak, odluka o načinu provedbe nastave najesen ovisit će o epidemiološkoj situaciji u zemlji i Kriznom stožeru, koji će procijeniti koliko je opasno da se nastava izvodi uobičajenim putem. Škole, odnosno prosvjetni djelatnici, bit će, tvrde iz resornih ministarstava, spremni na obje opcije. Tako se u HNŽ-u već počelo s pripremom platforme za online izvođenje nastave. “Sve škole će prije 7. rujna morati biti na platformi. Ako se odluči da idemo online, ići ćemo samo preko platforme. U tom cilju održat će se i edukacija za nastavnike u kolovozu koju će provoditi osnivači platforme, tako da će naše zaposlenike obučiti za rad. Za ovu edukaciju zaduženi su zavodi za školsko koji će biti podrška nastavnicima. Budemo li online, bit ćemo online samo na platformama”, kazao je Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, znanosti kulture i sporta HNŽ-a. Ostaje vidjeti kako će se razvijati situacija oko koronavirusa u cijeloj državi. Posljednjih tjedana došlo je do ponovnog rasta broja zaraženih pa se očekuje kako će se prije početka, odnosno plana početka školske godine održati niz sastanaka zdravstvene i obrazovne struke. Iznaći će se najbolja rješenja koja su u interesu djece, njihova zdravlja, ali i obrazovanja. I druge županije, poput ZHŽ-a i HBŽ-a, razrađuju planove za rujan i početak nastave.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok