Odavno je poznato da bi bez dijaspore BiH bila izrazito siromašna zemlja, a ovako, uz ljude vani i privatno gospodarstvo kući, koje još odolijeva nedaćama, zemlja još nije dotaknula dno, piše Večernji list BiH.

Od završetka rata naovamo dijaspora je poslala više od 50 milijardi maraka u ovu zemlju, a uz tradicionalnu pomoć supruga supruzi ili obrnuto te djeci, jedan oblik pomoći, koji je višestruko koristan, većinom se ne spominje. Nedavno smo sjedili u društvu mladića koji u zapadnoj Hercegovini za kuću koju održava dobije 500 KM mjesečno.

Razni poslovi

- Kuća je od rođaka koji je godinama u Njemačkoj i ne planira je zapuštati. Dođe dva puta godišnje i želi da kuća izgleda kao da je on svaki dan tu i to ga i dočeka. Ovih dana kosim travu i berem sezonsko voće i povrće. Ono što se može zamrznuti dočekat će rodbinu. Nedavno sam im povadio stotinu kilograma krumpira. Također, brinem se da je i u kući sve uredno - kaže nam. Stalnog posla nema jer još studira, ali smatra da će, i kada se zaposli, moći obavljati ovaj posao. - Uhvatim vremena gotovo svaki dan da svratim i da vidim je li u kući i oko kuće sve u redu, a samo da zrak uđe puno znači za kuću, kamoli kada odradim određen dio posla. Onaj tko ima užu obitelj svejedno šalje novac kući pa će ta obitelj kuću i održavati, a netko nađe osobu od povjerenja, bilo po nekim rodbinskim ili prijateljskim vezama, i ona mu održava kuću - kaže nam sugovornik. Po njegovim riječima, može se zaraditi solidna svota novca za ne odveć previše sati rada.

Senzibilitet

- Primjerice, imate one koji unajme radnika na nekoliko dana mjesečno. Može se zaraditi od 200 do 500 KM, ovisno o količini posla i o vremenu. Zamislite sada da netko nađe više kuća, to mu može biti stalni izvor prihoda. Onima koji su u inozemstvu, osobito onima koji su tamo više godina, nije problem platiti takve stvari. Oni su i senzibiliziraniji, srce ih više vuče kući, tamo gdje su vrijeme provodili s ocem, majkom, braćom, sestrama, bakama, djedovima... nije im svejedno hoće li to zarasti u žbunje i hoće li kuću uništiti vlaga, prašina... Ovo je prilika za povezivanje BiH i dijaspore, koja raste iz godine u godinu - ističe sugovornik. 
Samo je od 2014. do 2018. izdano više od 155 tisuća prvih dozvola za rad u inozemstvu. U 2019. iz dijaspore je u BiH stiglo 4,29 milijardi KM preko računa, a ako izuzmemo mirovine, fizičke osobe poslale su 2,69 mlrd. KM. Brojke uglavnom rastu, iako bi ova, 2020. trebala zakazati s obzirom na pandemiju koronavirusa, zbog koje nije dobro ni onima vani ni onima ovdje, tako da će se slavina barem dijelom zavrnuti. No čim se situacija s virusom stabilizira, krenut će i nove količine novca iz inozemstva, a, strahuje se, i novi odlasci pa ako se već ne može zadržati one koji su nezadovoljni ovdje, može ih se barem motivirati da pomažu onima koji ostaju, pa i na taj način da plaćaju onima koji će im održavati kuće i okućnice.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok