"Mislio sam da to ne postoji i da je izmišljeno. Ali, s obzirom na to da sam to osobno doživio, sada vjerujem. Imam snimku pluća na kojoj se vidi kakva su ona bila, tako da tko god ne vjeruje, dat ću mu da pogleda".

Ernest Alić iz Tuzle 22 dana je bio priključen na mehaničku ventilaciju zbog izuzetno ugroženog zdravstvenog stanja, uzrokovanog oboljenjem COVID-19 koje nastaje posljedično infekciji koronavirusom. Nakon uspješnog oporavka skinut je s respiratora te je javno progovorio o svojoj borbi za život.

Priključenje na mehaničku ventilaciju, odnosno respirator, metoda je koja se primjenjuje kod životno ugroženih pacijenata, čija pluća nisu u mogućnosti samostalno obavljati funkciju. Posebno je rizična invazivna mehanička ventilacija koja sa sobom nosi izuzetno visoku stopu smrtnosti.

Međutim, da respirator sa sobom ne nosi uvijek smrt te da daje drugu šansu za život, pokazuje primjer iz Tuzle. Naime, 40-godišnji Ernest Alić iz ovog grada potporu respiratora imao je 22 dana, nakon čega je uspješno oporavljen te se sada polako vraća normalnom životu, prenosi klix.ba.

Ovakvu vrstu zdravstvene potpore Alićev organizam je zahtijevao uslijed infekcije koronavirusom. Nastanak oboljenja COVID-19 uz određene komorbiditete ovog Tuzlaka su doveli u stanje u kojem su mu se liječnici kontinuirano borili za život.

Nakon dobivene životne bitke Alić i sam priznaje da u početku nije vjerovao u postojanje koronavirusa, ali ga je njegova situacija u tome demantirala. Simptome kao što su temperatura i suhi kašalj smatrao je bezazlenim, no situacija je bila znatno drugačija.

"Mislio sam da to ne postoji i da je izmišljeno. Ali, s obzirom na to da sam to osobno doživio, sada vjerujem. Imam snimku pluća na kojoj se vidi kakva su ona bila, tako da tko god ne vjeruje, dat ću mu da pogleda", kaže Alić u razgovoru za Federalnu televiziju.

Svoju priču je nastavio prisjećanjem da su mu po dolasku u bolnicu liječnici rekli da ga odmah trebaju priključiti na invazivnu mehaničku ventilaciju.

"Rekli su da me odmah treba uspavati jer su mi pluća skoro eksplodirala. Probudio sam se nakon 22 dana u Respiratornom centru", prisjeća se Alić.

Kroz mjesec dana neizvjesnosti i strepnje prošli su i članovi obitelji ovog Tuzlaka, a trenutaka nakon njegovog buđenja sjeća se i supruga Ajša. Kako kaže, nakon što se probudio Alić je pozvao i tražio da mu pripremi pitu krumpirušu, kolače i jogurt.

U Sveučilišnom kliničkom centru u Tuzli Alić je proveo 33 dana, a bio je prvi pacijent koji je priključen na respirator. Po zanimanju je vozač i ovim poslom se bavi već 20 godina, a kako ističe, nakon potpunog uspostavljanja normalnih životnih tokova vratit će se redovnim obavezama

Od početka epidemije koronavirusa do danas u Tuzlanskoj županiji je registrirano 2.509 slučajeva zaraze. Preminulo je 95 osoba, a uspješno se oporavilo 1.796 ljudi.

Trenutno je aktivno 617 slučajeva, u COVID bolnici je smješteno 77 pacijenata, a četiri su priključena na mehaničku ventilaciju u Respiratornom centru Klinike za plućne bolesti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok