Dobivanje radnih viza za detaširane radnike iz BiH u Njemačku ponovno je moguće od sljedećeg tjedna na zadovoljstvo gospodarstvenika u BiH, kazali su za Nezavisne novine iz entitetskih gospodarskih komora.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Gospodarske komore FBiH, kazao je kako ured za vize Veleposlanstva Njemačke nije radio od 17. ožujka zbog pandemije, zbog čega je bilo onemogućeno izdavanje radnih viza.

- Više puta smo reagirali kod naši inistitucija na državnoj razini da se pod hitno omogući izdavanje radnih viza, odnosno da tvrtke za svoje radnike mogu predati zahtjev za dobivanje viza, posebno zato što je u zemljama regije to bilo omogućeno - kazao je Jašarspahić.

Dodao je kako će tvrtke koje rade na osnovu detašmana sada moći realizirati ugovorene poslove.

- Međudržavni sporazum između BiH i Njemačke, na osnovu kojeg 2.000 radnika može svakodnevno raditi u Njemačkoj, zbog nemogućnosti viziranja bio je ugrožen, kao i više od 100 gospodarskih subjekata u kojima su ti radnici zaposleni - pojasnio je Jašarspahić.

Mile Petrović, tajnik Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala Gospodarske komore RS, rekao je kako je Veleposlanstvo Njemačke otvorilo termine za izdavanje viza od idućeg tjedna, a koji se tek mogu rezervizirti od 10. rujna.

Detašman je poseban vid poslovne suradnje između poduzeća s teritorije jedne države koje na osnovu sklopljenog ugovora s poduzećem iz druge države izvodi radove u toj državi.

Domaći građevinci već godinama dobivaju detašmane za poslove u Njemačkoj.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok