Unatoč vremenu nove ekonomske krize koja je izazvana pandemijom koronavirusa, u Bosni i Hercegovini zabilježena je vijest koja samo na prvu pokazuje neka obećavajuća ekonomska kretanja, no u biti se radi o spletu nekoliko okolnosti, piše Večernji list BiH.

Naime, Agencija za statistiku objavila je kako je prosječna isplaćena neto plaća u lipnju ove godine iznosila 955 KM i nominalno je bila viša za 4,9 posto u odnosu na lipanj prošle godine te veća za 0,4 posto u odnosu na prosinac prošle godine. Prije preuranjenog slavlja valja naglasiti kako struka ističe da je riječ o posljedici činjenice da je dio ljudi, a pogotovo onih s nižim plažama, ostao bez posla.

Nekoliko razloga

Ekonomski analitičar Borivoje Simić objasnio je tako u izjavi za Fenu kako postoje dva osnovna razloga za statistički rast prosječne plaće, iako je poznato da su velikom broju radnika tijekom pandemije smanjena primanja, a znatan broj njih ostao je bez posla.

“Jedan razlog leži u metodologiji Agencije za statistiku BiH, koja uzima u obzir samo obavljene isplate plaća u tekućem mjesecu za prethodni mjesec. To znači da neki zaposlenik kome poslodavac nije isplatio plaću za mjesec u kojem se vrši obračun, nije ušao u statistiku, a takvih ima dosta u sektorima pogođenim pandemijom (hotelijerstvo i turizam, tekstilna industrija, prerađivačka industrija, transport itd.) u kojima su, inače, niže prosječne plaće”, objasnio je on, dodavši kako su, budući da oni nisu ušli u statistiku u “košu” za izračun prosječne plaće, ostali su oni s višim plaćama, uključujući javnu upravu i socijalno osiguranje, kod kojih je stanje s isplatama bilo nepromijenjeno, pa prosječna plaća bilježi rast. Istodobno, drugi razlog je, naveo je on, činjenica da je značajan broj ljudi ostao bez posla (iako je broj zaposlenih posljednjih mjeseci povećan, još nije dostigao razinu od prije koronakrize), i to ponovno u spomenutim djelatnostima u kojima su niže prosječne plaće, pa je njihovim odljevom osnovica za izračun prosječne plaće poboljšana, što je dovelo do statističkog učinka da neto plaća posljednjih mjeseci u usporedbi s prošlom godinom bilježi rast.

Još se jedan razlog, objasnio je Simić, krije u činjenici da je RS podigao minimalnu plaću na 520 KM i ta je odluka već neko vrijeme na snazi, što je utjecalo na rast prosječne plate u RS-u unatrag nekoliko mjeseci, a samim time i u Bosni i Hercegovini.

Koje djelatnosti?

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, najniža prosječna neto plaća u lipnju ove godine bila je u pružanju smještaja te pripremi i posluživanju hrane i iznosila je 563 KM, u građevinarstvu je iznosila 639 KM, dok je prosječna neto plaća u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila 657 KM. U financijskim i djelatnostima osiguranja prosječna neto plaća u šestom mjesecu iznosila je 1578 KM, u proizvodnji i opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1460 KM, dok je prosječna neto plaća u informacijama i komunikacijama iznosila 1369 KM. U BiH je prosječna mjesečna bruto plaća u lipnju iznosila 1475 KM i nominalno je viša za 5,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.•

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok