U Bosni i Hercegovini 93,8 posto žena obavlja sve kućne poslove, što ostavlja negativne posljedice na njihov privatni i profesionalni život, rezultati su istraživanja koje je provela Agencija za ravnopravnost polova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

"Rezultati istraživanja pokazuju da obavljanje rutinskih kućnih poslova, poput peglanja, mijenjanja posteljine, čišćenja kupatila, pranja rublja, brisanja podova, kuhanja i pranja suđa te kupovanja potrepština u 93,8 posto veza obavljaju samo žene, priopćeno je iz Agencije za ravnopravnost polova BiH.

Dodaju da svega u 5,6 posto veza te poslove ravnopravno obavljaju i muškarci, dok svega u šest posto veza te poslove obavljaju samo muškarci, pišu Nezavisne novine.

Iz Agencije navode da to sve ostavlja negativne posljedice na privatni i profesionalni život žena, točnije, ostavlja im pet puta manje vremena za odmor, za osobni i profesionalni napredak i usavršavanje, sudjelovanje u društvenim aktivnostima ili pak politici.

Istraživanje je pokazalo kako je situacija povoljnija kada je riječ o povremenim kućnim poslovima poput plaćanja režija i obavljanja poslova izvan kuće, kao što su održavanje dvorišta, automobila, krečenje i lakše popravke na kući, ističu iz Agencije.

Nalazi istraživanja govore i o rasprostranjenosti rodne diskriminacije u radu i radnim odnosima, što je potvrdila trećina ispitanih žena.

Istraživanje je provedeno na teritoriju cijele BiH na uzorku od 500 žena starosne dobi između 18 i 65 godina koje su braku ili žive u izvanbračnoj zajednici najmanje jednu godinu.

Radmila Žigić, direktorka Fondacije "Lara" iz Bijeljine, ističe kako je tako visok postotak upravo zbog niske stope zaposlenosti žena.

"Došlo je do preraspodjele da žene obavljaju više poslova unutar domaćinstva zato što su manje uključene na tržište rada. I pored toga, naravno postoje predrasude i stereotipi koji i dan-danas nose te vrijednosti i podjelu rada na muške i ženske poslove, gdje se smatra da je rad u domaćinstvu ženska obveza", kazala je Žigić.

Da bi se ta situacija popravila, dodaje ona, potrebno je raditi na izgradnji društvene infrastrukture različitih vrsta socijalnih usluga koje bi bile dostupne ženama.

Dijana Tadić, izvršna direktorka udruženja "Žene BiH" iz Mostara, kazala je kako živimo u takvom društvu koje smatra da je sramota da muškarac radi kućne poslove.

"Mislim da je u europskim zemljama potpuno drugačija situacija što se toga tiče, mnogo naših ljudi koji rade i žive u inozemstvu pomaže ženama i uključuje se u kućne poslove", ističe Tadić.

Prema njenim riječima, nisu samo kućni poslovi prepušteni ženama, nego tu spada i odgoj djece te spremanje djeca za školu.

"U našem današnjem društvu veliki je teret na ženi, tako da svaka mora biti i čistačica, i domaćica, i spremačica", ističe Tadić.

Dodala je kako im, pored svih tih dnevnih obveza koje žene imaju, ostane malo vremena da se posvete sebi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok