Računi potrošača električne energije u Federaciji BiH skuplji su od 1. listopada budući da je na njima povećan iznos na posebnoj stavci naknade za obnovljive izvore energije.

Iz elektroprivreda su ovih dana podsjetili kupce kako je Vlada FBiH na sjednici 24. rujna 2020. godine donijela odluku kojom je povećala naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije za četvrti kvartal svim kupcima električne energije, piše Indikator.ba.

Ukupna naknada za poticanje predstavlja proizvod jedinične naknade utvrđene vladinom odlukom u iznosu od 0,004727 KM/kWh (bez PDV-a) i ukupno obračunate potrošnje električne energije u kilovatsatima.

Riječ je o značajnom povećanju iznosa naknade, koja je za drugo i treće tromjesečje ove godine iznosila gotovo dvostruko manje, 0,002555 KM/kWh, bez obračunatog PDV-a.

Obveza plaćanja poticajnih naknada propisana je Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije.

Ovu naknadu plaćaju svi krajnji kupci električne energije u Federaciji BiH i ona je iskazana kao posebna stavka na računima za električnu energiju.

Sredstva prikupljena po osnovu naknade su prihod Operatora za OIEiEK i on ih koristi za isplatu poticajnog dijela iz zajamčene cijene za proizvedenu električnu energiju privilegiranih proizvodača, pokrivanje (financiranje) troškova svog rada i za troškova uravnoteženja elektroenergetskog sustava nastalih zbog odstupanja u vrijednostima planirane i proizvedene količine električne energije iz postrojenja OIEiEK.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com