Prema mjerenjima World Air Quality, koja se mijenjaju iz sata u sat, glavni grad Bosne i Hercegovine u večernjim satima nalazi se konstantno među prvih pet najzagađenijih u svijetu.

Društvo gradu Sarajevu prave Bshkek (Kirgistan), Delhi (Indija), Lahore (Pakistan) i Dhaka (Bangladeš). Prema mjerenjima ove stranice, zrak u Sarajevu ocijenjen je kao nezdrav, dok je prije toga bio okarakteriziran vrlo nezdravim, javlja N1.

Sarajevo i ostali bh. gradovi svake godine u prosincu prolaze kroz veliko zagađenje. Kako je kazao Anes Podić iz EKO Akcije, u prosincu je najmanje sunca, pa je uobičajeno da je taj mjesec najgori što se tiče kvaliteta zraka.

"Zrak je kritično zagađen”, rekao je Podić za N1 dodavši ipak kako ova konkretna mjerenja treba s dvostrukim oprezom pratiti jer nije moguće znati gdje se provode ta mjerenja.

"Ali i relevantna mjerenja pokazuju kako je zrak jako zagađen, a dok se vrijeme ne promijeni, to će tako ostati. Mi jako puno zagađenja proizvodimo, a u Sarajevu je loženje ugljem najveći problem. Oko 35 tisuća domaćinstava grije se na loženje ugljem", kazao je Podić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok