Unatoč pandemiji koronavirusa zbog koje su mjesecima bila zaustavljena, a i dalje su ograničena putovanja diljem svijeta, trend odricanja građana od bh. državljanstva nije zaustavljen. Iako je u odnosu na prethodne godine broj onih koji su se odrekli bh. putovnica u korist neke druge zemlje u prvih devet mjeseci nešto manji, ipak se mjeri u tisućama, piše Večernji list BiH.

Bosna i Hercegovina nema strategiju na koji način zaustaviti odlazak vlastitih građana niti se vide ozbiljne naznake da netko tu strategiju priprema. Ali ono što ima jest stavka prihodi od zahtjeva za prestanak državljanstva. Na odricanje od državljanstva nije previše utjecala ni pandemija koronavirusa koja je paralizirala cijeli svijet. Pa se tako tijekom 2020. godine čak 3090 osoba odreklo državljanstva Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Bljesak.info iz Ministarstva civilnih poslova BiH. Od postupka odricanja državljanstva, država je i uprihodila značajniji novac. “Stranke koje su se odrekle državljanstva BiH u sjedištu Ministarstva civilnih poslova BiH uplatile su 961.035 KM administrativne pristojbe”, kazala nam je glasnogovornica MCP-a Zorica Rulj. Glasnogovornica dodaje kako Ministarstvo civilnih poslova nema podatak koliko su novca uplatile stranke koje su se odrekle državljanstva preko diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u inozemstvu. Ipak, BiH je za prvih devet mjeseci prošle godine uprihodovala nešto više 1,2 milijuna KM. Od 1. 1. 2020. godine do 29. 9. 2020. godine državljanstva BiH odreklo se ukupno 2198 osoba. Od ovog broja, najviše bh. građana, i to njih 885, odlučilo je odreći se bosanskohercegovačkog državljanstva, a uzeti njemačku putovnicu. Na drugom mjestu po brojnosti su bh. građani koji su uzeli državljanstvo Austrije, i njih je 631, dok su se 104 građanina odrekla državljanstva BiH, a uzela ono susjedne Hrvatske. Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, od 1. siječnja do 29. rujna 2020. godine 52 građanina ispisala su se iz knjige bh. državljana i upisala u knjigu državljana Slovenije, a njih 24 odreklo se bh. putovnice u korist Srbije. U istom razdoblju devet Bosanaca i Hercegovaca zamijenilo je bh. putovnicu za nizozemsku, osam njih za putovnicu Lihtenštajna, sedam Crne Gore i četiri Švicarske. Po jedan građanin BiH uzeo je državljanstvo Sjedinjenih Američkih Država i Švedske. Broj onih koji su se odrekli bh. državljanstva u 2020. godini ipak je znatno manji u odnosu na godinu prije kad se državljanstva odreklo 4059 osoba. Prema podacima iz izvješća o izvršenju proračuna institucija BiH, prihodi od zahtjeva za prestanak državljanstva za prvih devet mjeseci 2020. godine činili su 1,212.288 KM, što je manje za oko 500.000 KM u odnosu na isto razdoblje 2019. godine (1,703.399 KM). Godina 2018. bila je rekordna jer je uprihodovano ukupno 1,870.028 KM u prvih devet mjeseci. Više od 90 tisuća državljana Bosne i Hercegovine od kraja rata odreklo se državljanstva BiH. Inače, najveći val odricanja od bh. državljanstva zabilježen je 2002. i 2003. godine.

U to vrijeme navršila se bila desetogodišnjica najvećeg egzodusa bh. državljana koji su u vrijeme rata na ovim prostorima i spašavajući goli život napustili Bosnu i Hercegovinu. Mnogi od njih su, ispunjavajući zakonske uvjete europskih zemalja, odlučili uzeti putovnicu zemlje u koju su izbjegli. Prema nekim procjenama, nažalost, pravi “bum” odricanja od bh. državljanstva očekuje se u idućim godinama kada građani koji masovno odlaze posljednjih dvije-tri godine steknu pravo na državljanstvo u nekoj od europskih zemalja koja im je pružila život znatno bolji od zemlje u kojoj su se rodili. Podsjećamo da je postupkom odricanja od državljanstva BiH predviđeno da svatko tko ima, odnosno stječe državljanstvo država bivše SFRJ-a, plaća 200 maraka, a da osobe koje imaju, odnosno stječu državljanstvo drugih država, moraju uplatiti 800 maraka administrativne pristojbe po predmetu, jasno je o kojem broju ljudi se radi. Jasno je da je godinama ignorirani problem odlaska naših sugrađana pretvoren u još jedan način kako napuniti državnu blagajnu i nahraniti administrativni aparat. Ako se zna da je do 2006. pristojba za odricanje od bh. državljanstva iznosila oko 1700 maraka, nije teško izračunati da je BiH od svojih građana koji su se ispisali iz knjige državljana od kraja rata dosada ukupno naplatila desetke milijuna maraka.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok