Vremenske prilike u posljednje tri godine nikako ne idu na ruku pčelarima u Bosni i Hercegovini. Ova godina bi zbog vremenskih neprilika mogla biti ravna katastrofi, jer je ovogodišnji kasni mraz, kako tvrde pčelari, „spržio“ najizdašniju pčelinju ispašu - bagrem.

Jedan od pčelara Muharem Trepanić, koji se proizvodnjom meda bavi godinama, nije optimističan, piše Avaz.

- Snijeg, a nakon njega kasni mraz, uništili su bagrem, ispašu od koje ovisi proizvodnja meda. Bagrem je trebao cvjetati, ali na njemu nema ni naznake da će uopće biti cvata, ne vide se golim okom grozdići od kojih se formira cvijet. Pčele su gladne, pa ih prihranjujem tri puta tjedno zbog legla. Ako ovo stanje potraje, bit će ovo najgora godina za pčelare - kazao je Trepanić.

Fadil i njegova supruga Hava Okić u naselju Škahovica kod Gračanice formirali su 37 društava, a pripremili su sve da dostignu 50 društava. Kažu, također, da vrijeme nije povoljno, ali se bore. Nedavno su dobili pet novoformiranih društava iz Međunarodnog foruma solidarnosti (MFS) „Emmaus“, kao podršku pčelarstvu.

- Ovo je projekt MFS-a „Emmaus“, podržan od organizacije „Sarjah Charity Internacional“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), kojim ćemo našim vrijednim pčelarima, s ciljem podrške razvoju pčelarstva i proizvodnji meda i proizvoda od meda, podijeliti 100 formiranih pčelinjih društava - rekao je vođa projekta Senad Smajić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok