Bosna i Hercegovina treća je u svijetu po broju umrlih od posljedica koronavirusa, pokazuju podaci američkog Sveučilišta “Johns Hopkins”, piše Večernji list BiH.

Prema istom izvoru, BiH ima smrtnost 4,4 posto od ukupnog broja oboljelih. U petak su u Bosni i Hercegovini registrirana 52 nova slučaja pozitivnih na koronavirus. Preminulo je 12 osoba. Dan prije prijavljeno je 29 smrtnih slučajeva osoba koje su bile pozitivne na koronavirus. Broj pozitivnih drastično je smanjen, ali i dalje je visok broj preminulih. Nenad Stevandić, šef Tima za praćenje provođenja mjera i preporuka Republičkog stožera za izvanredne situacije, kaže da umiranje ne prati trend smanjivanja zaraze i da je to logično jer su neki pacijenti dugo na intenzivnoj njezi.

– Borba za život kod nekih COVID pacijenata zaista dugo traje. Ovaj val epidemije zaista je povećao smrtnost i to nije samo slučaj kod nas, ali moći ćemo analizirati cijelu situaciju tek kada prođe određena vremenska distanca – navodi Stevandić za Srpskainfo. Ipak, kako kaže, prije tri mjeseca cijela BiH nije bila među 20 zemalja po broju preminulih, a sada se nalazi među prvih pet.

– Neke zemlje u kojima je rast zaraženih zabilježen kasnije nego kod nas imat će i veći broj preminulih kasnije. Želim reći da se to mijenja i da će se kvalitetnija ocjena i analiza moći dati tek kada epidemija bude okončana – kaže Stevandić i dodaje da mora kazati kako nadležni u RS-u broj preminulih “pošteno prijavljuju”. Bosna i Hercegovina je siromašna zemlja, preventivna provjera zdravstvenog stanja nije nam jača strana, a pandemija je otežala pristup javnom zdravstvu i redovitim kontrolama.

– Da, i to je jedan od razloga zbog kojeg je povećana stopa smrtnosti pacijenata kod kojih je potvrđen virus. Drugo, mi se tradicionalno kasno javljamo liječniku kod bilo kojih simptoma, kod bilo kojih bolesti. Otkrivamo tumore u kasnijoj fazi jer se pacijenti kasnije javljaju, tako da ovdje imamo i pitanje zdravstvene kulture i zdravstvenog nasljeđa. Recimo, nekim pacijentima otkrili smo karcinom pluća tek kad smo im radili CT pluća radi zbog COVID-a – objašnjava Stevandić.

Pojedini su uvjereni kako im je zaraza koronavirusom vjerojatno spasila život jer su, radeći pretrage zbog COVID-a, otkrili teške bolesti. Jedna studentica ispričala nam je kako je uvjerena da je korona spasila život njezinu 27-godišnjem prijatelju koji se trenutačno liječi od leukemije. - Kolegica mi je prošle jeseni bila u svatovima u kojim se zarazila koronavirusom. Testirala se i test joj je bio pozitivan. Uskoro je simptome dobio i njezin dečko, vjerojatno zarazivši se od nje.

Otišao je izvaditi nalaze i tad je nastupio šok za sve. Krvni nalazi bili su loši i upućivali su na leukemiju, što je naknadno i potvrđeno. On do tada uopće nije osjećao nikakve simptome što bi ga ponukalo da ode liječniku. Još uvijek se liječi, imao je i transplantaciju koštane srži i za sada sve upućuje da će pobijediti bolest. Međutim, da zbog korone nije izvadio nalaze, pitanje je kako bi se sve završilo - ispričala nam je ova mostarska studentica.

Liječnici su još u prvim mjesecima pandemije upozoravali da će nakon ove uslijediti epidemija malignih bolesti. Kada se tegobe onkoloških bolesti pojave, to je u najvećem broju slučajeva kasno. Nije isto ako se tumor otkrije i tretira u ranoj fazi, nego godinu i pol dana kasnije kada ima svoju progresiju, kada se počinje širiti u druge okolne organe.

Liječnici kažu kako imaju mnogo pacijenata kojima su se javile napredne metastaze. Sada imaju pacijente koji su, uvjetno rečeno, prilično zapušteni i čije liječenje je mnogo teže, a prognoza puno lošija.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok