Građani BiH su se, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH), ove godine rjeđe odlučivali za kupovinu putem interneta te su u prvih pet mjeseci ove godine naručene 1.773 pošiljke manje u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

Razdoblje pandemije i lockdown-a natjerao je građane da, zbog nemogućnosti izlaska iz kuće i kupovine u prodavnicama, shoping presele u virtualni prostor, a s ublažavanjem mjera i otvaranjem trgovina sve manji broj građana odlučuje robu nabavljati putem interneta.

Prema podacima UNO BiH, građani su u prvih pet mjeseci prošle godine naručili robu u težini od 13.610 kilograma, za što su morali izdvojiti 2.685.217 KM.

"Od 1. siječnja do 31. svibnja 2020. godine u BiH je pristiglo 2.368 pošiljki naručenih putem interneta", naveli su u UNO BiH za "Nezavisne novine".

Dodali su da su ove godine u istom razdoblju putem interneta kupljena 6.662 kilograma proizvoda u vrijednosti od 1.232.117 KM.

"Građani su u prvih pet mjeseci ove godine naručili 595 pošiljki", kazali su u UNO BiH.

Kako su naglasili u UNO BiH, ove brojke ne predstavljaju ukupnu vrijednost svih internet narudžbi bh. građana jer se ne uzimaju u obzir pošiljke čija je vrijednost manja od 300 KM i za koje je izvršeno oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina.

"Također, ovo nisu podaci ni o narudžbama naših građana putem interneta ako se pošiljke već nalaze u BiH", istaknuli su u UNO BIH.

Najveći broj pošiljki i ove, a i prošle godine stigao je u poštu u Sarajevu, te su Sarajlije u prvih pet mjeseci prošle godine naručile 1.586 paketa, a ove godine tek 297.

"Za 7.452 kilograma robe naručene prošle godine građani Sarajeva su izdvojili 1.554.611 KM, a ove godine je u Sarajevo stigao 3.731 kilogram proizvoda kupljenih putem interneta u vrijednosti od 644.952 KM", stoji u podacima UNO BiH.

S druge strane, u poštu u Mostaru ove godine su stigla 1.592 paketa, što je za 2.954 manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su Banjolučani prošle godine virtualnim putem poručili 1.611 paketa, a ove godine 1.338.

U Mostaru je ove godine na online shoping utrošeno 300.664 KM, a u istom razdoblju lani 847.878 KM. S druge strane, stanovnici grada na Vrbasu su ove godine na proizvode naručene putem interneta potrošili 286.501 KM, a prošle godine 282.727 KM.

Kako su naveli u UNO BiH, građani najčešće naručuju odjeću, obuću, ali i kozmetičke proizvode.

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača "Klub potrošača" iz Tuzlanske županije, navela je u razgovoru za "Nezavisne novine" da je sigurno da su građani BiH u razdoblju pandemije, posebno lockdowna, češće kupovali preko interneta.

"To da je u prvih pet mjeseci ove godine bilo manje prodaje putem interneta u odnosu na ranije razdoblje je vjerojatno točno. Sjećamo se razdoblja od ožujka do srpnja prošle godine kada su na snazi bile stroge mjere - tada su posebno starije osobe odlučivale kupovati putem interneta", navela je Bulićeva.

Dodala je da otkad je epidemiološka situacija nešto bolja nema ni mjera ograničenja kretanja, pa građani mogu ići u kupovinu u realnom svijetu.

"Prošla godina nas je sve zatekla, bile su strože mjere, policijski sat, tako da je svijet bio prinuđen kupovinu obavljati putem interneta", kazala je Bulićeva.

Siniša R. iz Banje Luke je rekao da je prošle godine naručivao stvari iz Kine, najviše zbog pandemije koronavirusa i zatvaranja mnogih trgovinau njegovom gradu.

"Ove godine su mjere popustile i sve je otvoreno, tako da nisam ništa naručivao preko interneta. Nekako više volim da stvari probam prije nego što ih kupim, ali prošle godine je bila specifična situacija pa sam bio primoran naručivati preko interneta", naveo je ovaj Banjolučanin.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok