Bosna i Hercegovina nema riješeno pitanje odlaganja životinjskog otpada, jer ne postoje odgovarajuća postrojenja. Potvrdilа su to i resorna entitetska ministarstva, ali i proizvođači koji se sa ovim problemom susreću.

Nusproizvodi životinjskog porijekla i životinjski otpad se odlažu kao komunalni otpad na deponijama koje ne podliježu veterinarskom nadzoru ili na smetljištima.

Zagađenje zemljišta, površinskih i podzemnih voda, zraka, širenje zaraznih bolesti, neprijatnih mirisa, pa sve do izbijanja požara na divljim deponijama – ovo su posljedice usljed neadekvatnog odlaganja životinjskog otpada.

Upravo ovaj otpad koji bi trebao biti tretiran u spalionicama u BiH se nalazi u sivoj zoni, kaže za BHRT Muris Mujanović koji se proizvodnjom i preradom mesa i mliječnih proizvoda bavi još od 1960.

“Taj otpad se trenutno zbrinjava kopanjem jama na komunalnim deponijama, odnosno spaljivanjem uz kontrolu nadležnih inspektora, nema nekog adekvatnog rješenja za zbrinjavanje animalnog otpada prve kategorije,” rekao je Mujanović.

Na ovom prostoru odlaže se animalni otpad druge i treće kategorije označen kao neopasni otpad za proizvodnju organskog đubriva i poboljšanje zemljišta. Na godišnjoj razini proizvede se oko 1000 tona.

“U planu nam je proširenje ovih kapaciteta, izgradnjom pogona za proizvodnju električne energije na bio masu i bio plin, to će biti nastavak ovog projekta i objekta za zbrinjavanje namirnica animalnog porijekla prve kategorije, odnosno spalionice,” istaknuo je Mujanić.

Izgradnja sabirališta za privremeno skladištenje životinjskog otpada u hladnjačama bila je planirano u federalnom planu upravljanja otpadom za 2012-2017.

U Federaciji BiH postoje spalionice animalnog otpada koje se nalaze u okviru drugih poduzeća. Postoje i Strategija i Studija o upravljanju životinjskim otpadom koje je financirala Europska unija, kažu iz Ureda za veterinarstvo. Time je pitanje odlaganja otpada djelomično riješeno. Ni nebriga, niti nedostatak novca, kažu, nisu problem.

U Centru za razvoj poljoprivrede i sela iz Banja Luke kažu kako su oni uradili ono što bi trebala država.

“Na razvojnom centru Manjača izgradili stočno groblje, iskopali jame grobnice, prostor uredili s osnovnim elementima sanitarno tehničkih uvjeta kako bismo mogli zaustaviti odlaganje animalnog otpada na nepropisnim mjestima na način koji je bio takav da ugrožava život,” dodao je Draško Ilić iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela Banja Luka.

Iz resornog ministarstva Republike Srpske kažu kako se u skladu sa Pravilnikom o uvjetima za stočna groblja i jame grobnice vrši neškodljivo uklanjanje nusproizvoda životinjskog porijekla, kao i da pojedini subjekti imaju potpisane ugovore s deponijama, gdje se vrši njihovo neškodljivo odlaganje. Statistika pokazuje da je tijekom 2018. godine u Republici Srpskoj prikupljeno više od osam tisuća tona životinjskog otpada. Javna komunalna poduzeća u Federaciji BiH u 2019. godini prikupila su više od dvije tisuće tona.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com