U nekim ne tako davnim vremenima mnogi su planirali godišnje odmore za srpanj i kolovoz, pripremali se za te dane kada će barem malo pobjeći od svakodnevnih briga i obveza, a prije svega, spojiti se s obitelji i prijateljima. No, pandemija je poremetila brojne planove, piše Večernji list BiH.

Putovanja u rizična područja

Prošle godine se s dozom neizvjesnosti biralo destinacije, a ove smo donekle postali svjesni vremena u kojem živimo pa mu se i prilagođavamo. Ono što je sigurno je da će biti više dolazaka onih koji žive u inozemstvu u rodnu BiH. Prošlih mjeseci bilo je problema zbog toga što je BiH bila rizično područje, a o tome je ovih dana govorila i odvjetnica u Njemačkoj Nicole Mutschke. Radnici su, naime, dok je BiH bila rizično područje, strahovali dolaziti da im poslodavac ne bi uskratio plaću. - Gdje zaposlenici odlaze na godišnji odmor, oni mogu sami odlučiti. Poslodavac na to nema pravo utjecati. No, ako zaposlenik putuje u rizično područje i zbog toga mora u karantenu, poslodavac nije dužan nastaviti isplaćivati plaću tijekom razdoblja karantene - napomenula je odvjetnica. Ivan će regiju Bavarsku idućih dana zamijeniti rodnom Hercegovinom.

- Svake godine za Božić, Uskrs i u ljetnom razdoblju dođem kući, provodim vrijeme s obitelji i prijateljima, međutim, prošle godine, otkad je počela pandemija, sve se promijenilo. Neizvjesno mi je bilo putovati prošlog ljeta. U prosincu sam lani s poslodavcem pregovarao o dolasku kući pa sam izvukao pokoji dan, ali da mi je sve ovo stvorilo ogroman pritisak, zaista jest. Da Njemačka nije ovako uređena, trajno bih digao sidro, međutim, živim i radim u zemlji koja mi nudi sigurnost pa i ako ostanem bez posla, a moja branša nije zatvarana, tako da se sve normalno odvijalo, pod maskama, naravno - priča nam. Kaže i da je dosad običavao ljeti otići i tjedan dana na more. - Ove godine će me vidjeti samo rodna kuća. Jednostavno, zaželio sam se tih razgovora, opuštajućih druženja. Kod nas je nekako i u svoj ovoj muci oko korone opuštenije. Nijemci su se ponašali kao da dolazi smak svijeta, trgovine su znale biti opustošene. Valjda smo mi u Hercegovini navikli na sve. I da, čeka me nekoliko svadbi na koje sam pozvan - priča nam Ivan kroz smijeh. Upravo svadbi uz vikende ima i tijekom cijelog tjedan jer se lani gotovo nikako nisu održavale.

Mogućnosti i korona

Od morskih destinacija mnoge privlači Neum. Martina, koja će dio ljeta provesti u svom Mostaru, otkriva nam da je za morsku destinaciju izabrala upravo ovaj jedini bh. grad na Jadranu. - Dolazim se odmoriti bez raznih briga. Znam da su u RH još na snazi mjere i sjećam se da su imali COVID redare neko vrijeme, a stvarno ne bih željela da mi netko prekida odmor upozorenjima, kaznama..., umorna sam od mjera vani, tako da sam se raspitala za situaciju u Neumu. Epidemiološki je povoljna. Znam i da su cijene povoljnije nego u dalmatinskim gradovima u kojima sam nekad boravila, tako da će mi to biti ovogodišnja destinacija - priča nam. Još jedno mjesto kojem se raduju oni koji dolaze kući na odmor je i Međugorje. Ove godine je 40 godina od Gospinih ukazanja. Na samu obljetnicu jedno od najpoznatijih mjesta molitve na svijetu bilo je ispunjeno u rekordnom broju gostima iz inozemstva. Domaći iz BiH, koji nisu mogli u lipnju, ovih će tjedana doći. Život će se barem donekle vratiti u normalu. Drukčije je kod kuće, sve je opuštenije, slažu se sugovornici.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok