Kritično razdoblje obilnih padalina je iza nas i od utorka poslijepodne se vraćamo ljetnim temperaturama i toplotnim valovima, rekao je za N1 Mersad Sijarič, meteorolog Nove BH. Najgore je prošlo, ističe i poručuje kako se na ovakve situacije moramo naviknuti.

“Sjeveroistok Bosne je taj koji je trenutno najviše ugrožen. Kritično razdoblje smo prebrodili i od sutra možemo očekivati prestanak kiše. Vraćamo se ljetnim danima sa suncem. Najgore je prošlo”, rekao je Sijerić.

Najviše kiše ovih dana palo je u Krajini. Bihać je, kaže Sijerić, primio 70 metara kiše po metru kubnom za dva dana što je normalna količina za cijeli mjesec srpanj. Zemlja je bila suha, pa je BiH prošla bez većih posljedica.

“Došlo je do razvoja ciklone koja se neuobičajeno nalazila u središnjem dijelu Europe i donijela mnogo padalina. U zadnjih 10-ak godina imamo da zbog klimatskih promjena svaka ciklona postaje intenzivnija. Svaka kiša i svaka suša postanu ozbiljnije i takve situacije će postati norma nažalost”, kazao je Sijerić.

Navodi kako je ove godine 16 gradova u BiH oborilo rekorde. Isto je bilo i s Helsinkijem, Moskovom, ali i Arktičkim Sibirom na kojem je izmjereno 48 stupnjeva.

“Zvuči kao šala. U Kanadi su tri dana zaredom obarani rekordi. Temperature su bile blizu 50 stupnjeva, što je nepojmljivo. Godinama se upozoravalo na to i čudno je sada biti iznenađen. Mene najviše zabrinjava koliko smo nespremni”, kazao je.

Govoreći o nastavku ljeta, istaknuo je kako će srpanj biti topal s povremenim obilnijim ljetnim pljuskovima.

“Toplotni valovi će se nastaviti tijekom cijelog ljeta. Temperature će ići na 40 stupnjeva i na to se moramo naviknuti”, zaključio je Sijerić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok