Na policama trgovina s outlet hranom u BiH mogu se pronaći proizvodi i dvostruko jeftiniji nego u drugim trgovinama, a za samo tri, odnosno dvije godine, trgovine s outlet hranom iz Banja Luke i Sarajeva pridobile su povjerenja građana.

Marinka Stojić, vlasnica Food Outleta "Globus" iz Banja Luke, kaže kako je na samom početku bilo mnogo potrošača koji su bili skeptični prema outlet hrani.

"Nama je bilo najvažnije da im objasnimo o kakvoj trgovini se radi. Bilo je potrebno mnogo vremena i truda, ali nakon dvije godine možemo reći da smo zadobili povjerenje sugrađana", kazala je Stojić za Nezavisne novine.

Prema njezinim riječima, najvažnije im je bilo da outlet hrana može promijeniti naviku kod ljudi da podignu svijest o pretjeranom bacanju hrane, a, kako kaže, uspjeli su steći povjerenje kupaca.

Dodaju kako su na samom početku imali osam dobavljača, ali da je sada situacija mnogo bolja.

"Sada imamo više od 60 dobavljača, a zbog toga smo nakon godinu i sedam mjeseci od otvaranja prve, otvorili i drugu trgovinu. Kad smo počeli raditi, trgovinu od 30 kvadrata nismo mogli napuniti robom, ali sada je situacija skroz drugačija", rekla je Stojić.

Kako kaže, sada na policama imaju sve što je potrebno jednom domaćinstvu.

"S obzirom na to da je outlet hrana, svaki dan se na našim policama može naći drugi asortiman proizvoda, od slatkiša, preko pića, pa do higijenskih proizvoda", rekla je Stojić.

Ističe kako su cijene outlet hrane niže za 50 posto u odnosu na druge trgovine te kako rok trajanja igra ulogu.

Axel Alić, vlasnik Food Outleta "Yumm BiH" iz Sarajeva, za Nezavisne kaže kako su prije tri godine otvorili trgovinu outlet hrane te su jako zadovoljni poslovanjem.

"Prošle su tri godine, a samo je na početku sve ovo bilo nepoznanica ljudima, kada su mislili da se prodaje roba s isteklim rokom trajanja. Tek kada su uvidjeli da je 90 posto asortimana s rokom trajanja kao i u trgovinama, počeli su dolaziti", rekao je Alić.

Prema njegovim riječima, u ovoj trgovini cijene su mnogo niže nego u ostalim trgovinama.

"Generalno, nekih 80 posto robe je jeftinije za 40 do 50 posto u odnosu na redovite cijene u trgovinama, ali ima i nekih stvari koje su jeftinije 20-30 posto. Sve ovisi od roka trajanja. Iako je sve poskupjelo, kod nas je cijena ostala ista kao kad smo otvorili trgovinu", kazao je Alić.

Dodaje kako određeni proizvodi znaju imati i duži rok trajanja nego što je to slučaj u ostalim trgovinama.

Naime, kako kaže, imaju mali problem s dobavljačima, jer nemaju dovoljno robe kojom bi popunili police.

"Kada smo otvorili prvu trgovinu surađivali smo samo s dvije tvrtke, a sada ih je već oko 50. Većina njih ide na preporuku, a neki ne žele ni surađivati, ali uspijemo se dogovoriti", rekao je Alić.

Dodaje kako su bili otvorili još jednu trgovinu, ali su je morali zatvorili, jer nisu imali dovoljno robe. Ističe da je i ovako ova trgovina gotovo non-stop poluprazna.

"Koliko god robe uzmete, jako se brzo prodaje, tako da je nikad nema dovoljno", kazao je Alić.

Oni ističu da pandemija koronavirusa nije znatno utjecala na njihov rad te su im dobavljači svakodnevno isporučivali robu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok