Nastava za učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj počet će 1. rujna, a sati će trajati 45 minuta, odlučila je Vlada RS na jučerašnjoj sjednici.

Također, po toj odluci mali odmor će trajati pet, a veliki 15 minuta, dok se produženi boravak organizira u skladu s preporukama Instituta za javno zdravstvo.

"Raspored sati treba biti usklađen na način da omogući poštivanje preporuka", rekla je Natalija Trivić, ministarica prosvjete i kulture RS, pišu Nezavisne novine.

Za učenike koji su kronični bolesnici i koji imaju mišljenje liječnika da se preporučuje nastava na daljinu, škole su dužne organizirati nastavu upotrebom ofis 365 edukativnih alata ili drugih platformi za učenje na daljinu.

"Očekujemo preporuke Instituta za javno zdravstvo koje se odnose na organizaciju nastavnog procesa, preporuke za zaposleno osoblje, kao i preporuke za učenike u uvjetima pandemije", istaknula je Trivić.

Kako neslužbeno doznaju Nezavisne, učenici i nastavnici će tijekom nastave vjerojatno nositi maske.

"Budući da je na snazi obvezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, može se očekivati da učenici i zaposleni nose maske tijekom sati", kažu izvori.

S druge stane, nije u svim županijama donesena konačna odluka o načinu izvođenja nastave, iako, kako kažu nadležni, nastava bi mogla početi povratkom djece u školske klupe, kao što je bilo i prije koronavirusa.

Jedan od propisa Federalnog kriznog stožera koji je usvojila Vlada SŽ je obavezna distanca od najmanje jedan metar u školama, a obrazovne ustanove će imati autonomiju da organiziraju model koji će osigurati poštivanje mjera, odnosno da isplaniraju nastavu prema uvjetima koje imaju.

Kako je kazala resorna ministrica Naida Hota Muminović, princip je "što više učenika što češće u školskim klupama".

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH, kazao je kako je evidentno da bi školska godina mogla početi s redovitim odvijanjem nastave kao što su najavile zemlje u regiji, ali i u Europi.

Prema riječima ministrice prosvjete i kulture RS, od posebnog značaja za sve je da nastava počne u učionicama.

"Znamo koliko stresa, obveza i aktivnosti je prouzročila nastava na daljinu. Ono što nas sve ohrabruje jeste da ćemo pokušati nastavu organizirati u školama, jer je to od neprocjenjivog značaja i za učenike i za nastavnike", naglasila je Trivić.

Povratak nastave u redovite tijekove obradovao je i prosvjetne radnike, kaže Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjolučke regije.

"Nikakav drugi vid nastave ne može zamijeniti redovitu nastavu, sa satima od 45 minuta i s cijelim razredom u odjelima", kazao je Bajić.

Da je vraćanje nastave u redovit režim bitno za nastavnike i učenike, ali i roditelje, smatra i Milorad Nadaždin, direktor OŠ "Sveti Vasilije Ostroški", koji je i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije.

"Ne može se usporediti sat koji traje 20 minuta sa satom od 45 minuta. Socijalizacija djece je jako važna i mislim da je ovo ispravan put", kazao je Nadaždin.

Majka učenika koji u rujnu polazi u treći razred Sanja C., kazala je kako joj je drago da se škola vraća na stari način rada jer, kako kaže, to je najbolje za djecu, a i veliko je olakšanje za roditelje.

"Naravno, ako to neće podrazumijevati da na satima sjede s maskama na licu", kazala je ona.

Da je povratak u školu važan, slažu se i psiholozi, pa tako Armina Čerkić, dječji psiholog, za Nezavisne ističe kako je jako važno vratiti djecu u škole.

"Što se tiče djece, ako govorimo o najmlađoj populaciji školskog uzrasta, ono što je njima od presudnog značaja je da ostvare interakciju, ne samo s nastavnicima, nego i s vršnjacima", kazala je Čerkić i istaknula da je online nastava za njih zbunjujuća jer nisu usavršili ni pisanja ni čitanje.

"I adoloscentima je potrebno da se druže s vršnjacima i da imaju kontinuiranu mogućnost da usavršavaju svoje znanje i vještine i da na isti način provjeravaju vještine komunikacije, a online tehnologija ih udaljava od toga", kazala je Čerkić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok