Udžbenik povijesti za četvrti razred gimnazije u RH “Svijet prije nas” izazvao je oštra reagiranja udruga Domovinskoga rata iz BiH oko olako izrečene kvalifikacije kako je Stari most u Mostaru srušilo Hrvatsko vijeće obrane.

Kako se doznaje, već je obavljena telefonska komunikacija s predstavnicima vlasti i nadležnim ministarstvima te je najavljeno slanje službenoga prosvjednog pisma Ministarstvu branitelja, kao i resoru obrazovanja zbog ilustracije u knjizi. Ovaj udžbenik koji izdaje nakladnička kuća Meridijani, autora Jakše Raguža, Dine Staničića, Hrvoja Petrića, Tomislava Branđolice, Nikole Cika, Hrvoja Gračanina, Suzane Pešorde i Ivane Štimac, u jednoj lekciji bavi se ratnim sukobima u BiH te kao fotografsku ilustraciju ima Stari most s opisom “Srušen stari mostarski most. Most je srušen projektilima ispaljenima s položaja HVO-a. Nakon što je 2004. godine obnovljen, Stari most uvršten je na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a”, piše Večernji list BiH.

Legitiman vojni cilj

Iz udruga su za Večernjak potvrdili kako ni jedna institucija službeno nije utvrdila je li se Stari most u Mostaru urušio upravo zbog projektila HVO-a ili je pak posljedica eksplozije podmetnutoga dinamita, o čemu je čak objavljena vrlo relevantna stručna studija. Istina je da je Stari most, kao i veći dio grada Mostara, najprije bio meta projektila srpske vojske u ratu koji se vodio s HVO-om. Kada je HVO zauzeo istočni dio Mostara te srpsku vojsku potjerao prema platou Podveležja, načelnik Glavnog stožera HVO-a general Slobodan Praljak naložio je da se ovaj zaštićeni spomenik “okuje”, odnosno zaštiti drvenom građom. Istina je i kako je Stari most gađan s položaja HVO-a, ponajprije tenkovske posade koja ga je u nekoliko navrata teško oštetila. To se navodi i u presudi Haaškoga suda koji nije ostao do kraja dorečen što je u konačnici presudilo da se ovaj spomenik nulte svjetske kulturne baštine uruši. Dapače, Haaški sud u žalbenome dijelu postupka ocijenio je čak i da gađanje objekta i rušenje nije predstavljalo kazneno djelo jer se radilo o vojnome objektu koji je koristila bošnjačka Armija BiH. Postoje i TV snimke koje svjedoče o rušenju ovoga objekta, koje je objavila tadašnja televizija iz istočnog dijela grada, a koje su onda prodane drugim svjetskim televizijskim kućama te su poslužile kao zaključak da je Stari most srušio HVO.

Proveli pokus

No, udruge upozoravaju da uza sve to postoji vrlo argumentirana analiza koju je obrana generala Slobodana Praljka, a koji je inače počinio samoubojstvo nakon što je izrečena osuđujuća presuda za ratne zločine, predstavila u Haaškom sudu i kojom se tvrdi da je eksplozija dinamita postavljenog unutar Staroga mosta izazvala njegovo rušenje. Naime, dr. sc. Muhamed Sućeska, diplomirani inženjer kemije, prof. dr. sc. Slobodan Janković, diplomirani inženjer strojarstva, kao i dr. sc. Aco Šikanić istaknuli su kako je “velika vjerojatnost da rušenje Starog mosta nije izvršeno paljbom iz tenkovskog topa, nego detonacijom eksplozivnog naboja”. Oni su to utvrdili provodeći i pokus te uspoređujući snimke rušenja, čime su doveli u pitanje ovaj stereotip, ali i navode iz udžbenika povijesti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok