Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ocijenio je u četvrtak kako BiH kao država neće moći opstati ne dogovore li se izmjene izbornih pravila kojima će se osigurati legitimno predstavljanje različitih etničkih skupina u tijelima vlasti.

Čović je novinarima u Grabovici kazao kako potpuno razumije i prihvaća ocjene visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta o stanju u toj zemlji opisavši pristup njemačkog političara odmjerenim i izbalansiranim.

"Mislim da Christian Schmidt kao visoki predstavnik u BiH nije na bilo čijoj strani. I kada je govorio o ovome da imamo problem legitimnog predstavljanja govorio je i o zaštiti Bosne i Hercegovine. Jer, ako toga ne bude neće biti ni Bosne i Hercegovine. On samo štiti BIH i sva tri naroda i sve žitelje BiH", kazao je Čović neizravno polemizirajući s predsjedateljem Predsjedništva BiH Željkom Komšićem ali i nekim bošnjačkim političarima koji su Schmidta optužili da zagovara dalje etničke podjele unutar BiH.

Schmidt je prošlog vikenda na jednoj konferenciji u Njemačkoj kazao kako je u očekivanim izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH potrebno osigurati da Hrvati imaju ravnopravnu zastupljenost u tijelima vlasti ali i da se ne može dopustiti uspostava etničkih izbornih jedinica jer bi to vodilo konačno dezintegraciji države.

Čović je najavio kako će se razgovori o promjenama izbornog zakona u BiH intenzivirati tijekom rujna s ciljem da se do kraja godine postigne konačni dogovor na temelju postojećih ustavnih rješenja koja će vrijediti sve dok se ne donese neki novi ustav.

"Cilj je da BiH da profunkcionira kao normalna država. Dok je ovakav Ustav njega ćemo slijepo podržavati", kazao je Čović. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok