Nakon više održanih konzultativnih sastanaka radne skupine koju je Vlada Federacije BiH zadužila za izradu programa za unapređenje vodnih usluga u Federaciji BiH i korištenje najavljene financijske te tehničke potpore, uskoro bi trebalo usvojiti uredbe o metodologiji utvrđivanja najniže osnovne cijene vodnih usluga u Federaciji BiH, piše Večernji list BiH.

Na inicijativu Vlade

Prema tvrdnjama Udruge komunalnog gospodarstva FBiH koja okuplja javna komunalna poduzeća s prostora FBiH, svi korisni prijedlozi koje je usvojila radna skupina uključeni su u najnoviju radnu verziju nacrta programa koji se dostavlja Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Iako će se na primjenu ove uredbe još čekati, posve je sigurno da smo već spominjali kako će, nakon utvrđivanja najniže osnovne cijene vodnih usluga, na adrese potrošača stići i veći računi za vodu. Definiranje cijena vodnih usluga pokrenulo je, na inicijativu Vlade, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, i to na zahtjeve javnih komunalnih poduzeća, kako stoji u obrazloženju, “u cilju uklanjanja brojnih i već dugo prisutnih nedostataka u pružanju usluga vodoopskrbe, kanalizacije i pročišćavanja otpadnih voda u jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH”. Ovu su inicijativu pozdravili i gradovi i općine koji se godinama, zbog nepostojanja jasno definirane cijene vodnih usluga, suočavaju s osiguranjem potrebnih financijskih sredstava za ulaganje u izgradnju i obnovu vodno-komunalne infrastrukture. - U svim planskim dokumentima u oblasti voda i okoliša u BiH identificirano je nezadovoljavajuće stanje vodnih usluga i potreba za poduzimanje mjera za njihovo unapređenje radi zadovoljenja potreba stanovništva, gospodarstva i ukupnog razvitka.

Uloga županija

Provođenje tih mjera potrebno je radi usklađivanja sa zahtjevima Europske unije i smanjenja negativnih utjecaja na naselja i na stanje voda i ukupnog okoliša. Utvrđeno je, također, da su cijene vodnih usluga neadekvatne te se ističe potreba uspostave pravnog i regulacijskog okvira za održive vodne usluge na razini Federacije BiH prije pokretanja novih investicijskih mjera. Time bi bile izbjegnute situacije u kojima se investicije u vodnu infrastrukturu poslije izgradnje ne koriste zbog nedostatka sredstava i kapaciteta za njihovo adekvatno održavanje - stoji u zaključku koji je usvojila federalna Vlada. Po novim pravilima koja tek trebaju stupiti na snagu, najniža cijena vode koju će kućanstvo platiti bit će određena s četiri posto ukupnog prihoda građana u prethodnoj godini iskazanoga na razini prosječne obitelji. Po novom prijedlogu, jedinice lokalne samouprave trebale bi obavljati proračun visine priuštivosti cijene vode na godišnjoj osnovi, a prve podatke objavit će u roku od godinu dana od stupanja na snagu ove uredbe. Za socijalno ugrožene kategorije stanovništva općine i gradovi isplaćivali bi subvencije. Županije bi, po novom prijedlogu federalne Vlade, u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ove uredbe zakonima o komunalnim djelatnostima i drugim aktima trebale propisati primjenu metodologije, uspostavu regulacijskog tijela vodnih tarifa i tarifni postupak pred regulacijskim tijelom. Dok se ne uspostavi jedno tijelo na razini županije ili Federacije BiH, ovisno o tome kako će prijedlog biti usvojen, mišljenje na izračun cijena vodnih usluga po prijedlogu operatora može davati neovisno povjerenstvo koje formira županija ili revizorska kuća prema proceduri ocjene prijedloga nove cijene vodnih tarifa.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok