Već dvije privatne tvrtke u Bosni i Hercegovini obavijestile su svoje zaposlene da se moraju cijepiti protiv koronavirusa, jer im u suprotnom neće biti dozvoljeno da rade.

Slučaj poduzeća iz Bosanske Dubice i Milića, koja su zaposlenima postavili ultimatum o cijepljenju, pokrenuo je pravu raspravu o tome mogu li firme to zahtijevati od svojih radnika, s obzirom na to da je cijepljenje u našoj zemlji dobrovljno, piše Srpska Info.

Odmah je pokrenuta rasprava krše li poslodavci prava i slobode radnika ili, s druge strane, imaju pravo da u firmi reguliraju rad po svojim pravilima? Da li se necijepljenim radnicima ugrožavaju ljudske slobode ili pak oni ugrožavaju zdravlje kolektiva? I je li ovo na kraju samo briga privatnog sektora, pošto ni javne institucije nisu imale “hrabrosti” da se tako postave prema svojim zaposlenima?!

Slične polemike u vezi s ovim pitanjem vode se i u svijetu, tako je obavezno cijepljenje propisana u nekim državama za zdravstvene radnike i policiju, dok građani bez potvrde o cijepljenju ne mogu ući u tržne centre i kafiće.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok