Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH posljednjih mjeseci značajno su porasle, što sve više zabrinjava građane koji smatraju da je ekonomska situacija sve teža i neizvjesnija.

Statistički podaci jasno pokazuju kako je u BiH zabilježen kontinuiran rast cijena prehrambenih artikala od 12 do 15%, piše Večernji list BiH. Razina cijena u kolovozu ove u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 2,3%, dok kućni proračuni građana ili su ostali isti ili su čak i manji.

Veće cijene

U srpnju 2021. u FBiH najviše je porasla cijena jestivih ulja, i to za 36,6% u usporedbi s istim mjesecom u 2020. Osim ulja, došlo je i do poskupljenja pilećeg mesa za 24,7% (isto analizirano razdoblje), prema podacima Federalnog zavoda za statistiku. U navedenom razdoblju, što se tiče cijena jaja i proizvoda baziranih na njima, došlo je do rasta od 5,6%. Šećer je poskupio za 3,3%, junetina i teletina za 3,1%, dok su brašno i drugi proizvodi od žitarica skuplji za 3%. Podsjećanja radi, prije desetak godina litra ulja kretala se od 1,10 do 1,40 KM, a sada je to i tri puta više. Ono što definitivno građane najviše zabrinjava, a i treba zabrinjavati, jest činjenica da je došlo do poskupljenja prehrambenih artikala i higijenskih potrepština te svega onoga što je ljudima potrebno za svakodnevni život i ono bez čega ne bismo mogli, pogotovo za vrijeme pandemije, kada je ljudima potrebno da jedu kvalitetniju hranu, a povećana je i potražnja za higijenskim potrepštinama. Upravo su ti artikli i najviše poskupjeli. Nažalost, građani i u predstojećem razdoblju mogu očekivati dodatni porast cijena životnih namirnica. Najavljen je porast cijene brašna. Ako dođe do toga, naravno da će automatski doći do povećanja cijena svih pekarskih proizvoda i svih proizvoda koji se baziraju na brašnu. Budući da je došlo i do poskupljenja ulja, već su neki proizvodi zbog toga poskupjeli. Meso je poskupjelo, posebno piletina, koja je najviše zastupljena u prehrani naših građana. Tako da im sigurno predstoji razdoblje u kojem će cijene u trgovačkim lancima, trgovinama, na tržnicama iz dana u dan rasti. Piletina, koja je bila najčešće meso koje su bh. građani konzumirali, postala je luksuz.

Strah od novih poskupljenja

A što kažu građani? Kako preživljavaju? - Vrlo teško se preživljava od 1. do 1., u ovom vremenu sve je poskupjelo, a plaća je ostala na istoj razini - kaže trgovkinja iz Mostara. Većini radnika koji rade za prosječnu ili pak ispodprosječnu plaću pokriti sve troškove postala je nemoguća misija. - Ne znam što bih vam rekao. Ekstremno je teško preživjeti, pogotovo kad čovjek ima obitelj. Stanje je svakim danom sve teže i teže jer vidimo da cijene idu gore, po fening ili više. Cijene, pogotovo prehrambenih proizvoda, sve više rastu - kaže konobar iz jednog kafića. Ipak, najteže je umirovljenicima. Većina ih prima minimalne mirovine, od kojih moraju platiti režije, kupiti hranu, ali i brojne lijekove. - Cijene divljaju, hrana je poskupjela. Ulje, kruh..., sve je skuplje. Hrana nam je postala luksuz. Preživljavamo nekako, a dokle ćemo, ne znam - kaže umirovljenica. Brojni građani BiH jako su pogođeni poskupljenjima životnih namirnica. Rast cijena u BiH izravno je uvjetovan globalnim ekonomskim događanjima. Ono što je problematično kada je riječ o BiH jest to što značajan dio populacije ima nizak životni standard – gotovo 50 posto radnika radi za neto plaću ispod 700 KM. Rast cijena stvara pritisak na raspoloživi dohodak ovog dijela populacije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok